Cum vă afectează fumatul sănătatea cardiovasculară?

Fumatul este principala cauză a bolilor care pot fi prevenite și a deceselor, în Statele Unite. Fumatul poate afecta aproape orice parte a corpului, datorită fumului de țigară,care este un amestec toxic cu peste 7.000 de substanțe chimice. Când este inhalat, poate interfera cu procesele importante din organism. Unul dintre aceste procese este livrarea de sânge bogat în oxigen în inima ta și în restul corpului tău.

Cum vă afectează fumatul, sănătatea cardiovasculară?

Când respirați aerul din atmosferă, plămânii preiau oxigen și îl livrează inimii, care pompează acest sânge bogat în oxigen către restul corpului prin vasele de sânge. Dar când respirați fum de țigară, sângele care este distribuit către restul corpului se contaminează cu substanțele chimice ale fumului. Aceste substanțe chimice vă pot afecta inima și vasele de sânge, care pot duce la boli cardiovasculare (BCV) – principala cauză a tuturor deceselor în Statele Unite. BCV este un termen generic care se referă la afecțiuni multiple care afectează inima sau vasele de sânge: boală coronariană, hipertensiune arterială, infarct, accident vascular cerebral, anevrisme, boala arterei periferice
Pe lângă faptul că vă dăunează permanent inimii și vaselor de sânge, fumul de țigară poate provoca, de asemenea, BCV prin schimbarea chimiei sângelui și provocând formarea plăcii – o substanță cerată compusă din colesterol, țesut cicatricial, calciu, grăsime și alt material – arterele, principalele vase de sânge care transportă sângele din inimă în corp. Această acumulare de placă poate duce la o boală numită ateroscleroză. Acest lucru poate crea cheaguri de sânge și, în cele din urmă, poate duce la un atac de cord sau un accident vascular cerebral, chiar la moarte Alte afecțiuni cardiovasculare rare, dar grave care pot fi cauzate de fumat includ: Boala arterială periferică (și boala vasculară periferică): o afecțiune în care îngustarea vaselor de sânge duce la un flux insuficient de sânge la brațe, picioare, mâini și picioare.  Mai multe femei decât bărbați mor din cauza anevrismelor aortice și aproape toate decesele cauzate de această afecțiune sunt cauzate de fumat.


Cum îți poți proteja inima?

Cel mai bun mod de a vă proteja inima de bolile cauzate de fumat, este să nu începeți niciodată să utilizați țigări, dar dacă sunteți fumător, cu cât puteți renunța mai devreme, cu atât mai bine!

Renunțarea la fumat vă aduce beneficii inimii și sistemul cardiovascular acum și în viitor: La douăzeci de minute de la renunțarea la fumat, ritmul cardiac scade. La doar 12 ore după renunțarea la fumat, nivelul de monoxid de carbon din sânge scade la normal, permițând accesul oxigenului către organele vitale, precum inima ta. În termen de 4 ani de la renunțare, riscul de accident vascular cerebral scade la cel al nefumătorilor pe viață.

Deși renunțarea la fumat este dificilă, este realizabilă, iar terapiile de renunțare la medicamente, cum ar fi terapia de înlocuire a nicotinei (NRT). Dacă sunteți fumător și sunteți îngrijorat de sănătatea cardiovasculară, consultarea cu medicul dumneavoastră despre NRT sau alte opțiuni de întrerupere și solicitarea de ajutor pentru renunțare, vă poate ajuta să vă protejați inima pe termen lung.

Pe lângă acestea, un stil de viaţă sănătos, creşte considerabil nivelul sănătăţii cardiace! Alegeţi exercitiile fizice zilnice în locul nicotinei. Vă veţi simţi mult mai energic, iar cu timpul  nevoia de a fuma va dispărea. Cu puţină disciplină şi perseverenţă puteţi adopta un stil de viaţă bazat pe obiceiuri sănătoase.

Acum aveţi şi un aliat pentru disciplina zilnică, aplicaţia Dahna este asistentul personal, care vă ajută cu peste 200 de idei de meniuri sănătoase, listă de cumpărături şi recomandări de exerciţii fizice!

Sănătatea inimii tale e cea mai importantă!

 

Sursa:aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Te invităm cu bucurie să te alături comunității noastre și să participi la sondajul nostru. Pentru a avea acces la conținutul special, te rugăm să te AUTENTIFICI MAI JOS, folosind adresa ta de email și parola.

Dacă nu ești înregistrat, nu-ți fă griji! Procesul de validare este simplu și rapid, necesitând doar o adresă de email și o parolă. Te invităm să-l completezi AICI.

Așteptăm cu nerăbdare să faci parte din experiența noastră!