CÂȚI PACIENȚI COVID-19 A AVUT, DE FAPT, ROMÂNIA ÎN INTERVALUL SEPTEMBRIE 2020 – APRILIE 2021?

În toamna lui 2020 (OCT-NOV) am avut cel mai mare vârf de infectari COVID raportate oficial zilnic (peste 10.000). Pe masura ce numărul cazurilor raportate oficial crestea mortalitatea globală se reducea, ajungând de la un 6,5% in Mai la 2,3% prin Noiembrie. Numărul pacientilor internati in ATI a crescut si el dar mai lent, însă NU corespunzator cresterii rapide a numarului total de infectati.

Interpretare: a crescut numărul de infectati, numar mare de teste oficiale, rata mare de identificare a cazurilor, majoritatea au facut insa forme usoare – medii astfel incat procentual mortalitatea s-a redus

Ajungem in Decembrie -Martie si constatăm o reducere progresiva a numarului de noi cazuri pâna la un platou de vreo 6000 pe zi după care rata de infectare scade rapid. Cu toatea acestea, surpriză! – mortalitatea globală creste (a ajuns recent până la 2,8%) iar numărul cazurilor internate in ATI creste rapid si atinge limita de saturatie a capacitatii nationale (peste 1500 de cazuri la ATI). Pai–cum se poate explica asta? Scade numărul celor infectati dar creste gravitatea cazurilor ?

Cred ca s-a intamplat altceva: de prin toamna a inceput sa creasca din ce in ce mai mult capacitatea de autotestare SarsCov2 prin teste rapide cumpărate de la farmacii etc. Astfel multi pacienti s-au diagnosticat singuri si s-au izolat si tratat la domiciliu. Cunosc si pacienti care au avut simptome clare (disparitia mirosului/gustului) si care nici macar nu s-au testat. Cei care au ajuns la spital au fost cei testati oficial si care au forme severe si foarte severe = a crescut numărul celor internati in ATI = a crescut mortalitatea procentuală RAPORTATĂ LA CEI RECUNOSCUTI OFICIAL CA INFECTATI. IN REALITATE IN DECEMBRIE -APRILIE AU FOST IN ROMANIA MULT MAI MULTE CAZURI DE COVID 19 DECAT CELE 5-6000 DESCOPERITE OFICIAL

Cam câte cazuri ar fi putut fi? Un calcul simplu: stim ca 5% dintre infectati fac forme severe care necesita internarea in ATI. Aceasta ar insemna ca in perioada in care am avut 1500 de pacienti internati in ATI acestia reprezentau 5% dintr-un total de…30000 (treizeci de mii de pacienti!.

Si inca ceva: conform datelor Centrului de Statistica in Noiembrie – Decembrie 2020 s-a inregistrat o crestere vertiginoasa a mortalitatii comparativ cu aceeasi perioada din 2019 (asta s-a relatat la o proaspata intalnire la care am participat). Din acte (certificate de deces) cauzele de deces au fost cardiovasculare. Asta inseamna ca brusc a crescut mortalitatea cardiovasculara..?!….Ma indoiesc. Cauzele de deces care se trec in certificate pentru decesele la domiciliu sunt, de obicei, cardiovasculare: stop cardiorespirator, infarct, insuf cardiaca, …. dar asta nu inseamna ca boala primară a fost cardiovasculară …suspectez ca alta a fost cauzaConsecinte: cred ca s-a atins un nivel mare de imunizare la noi…Multi prin vaccinare dar si mai multi prin trecerea prin boală, fie oficial fie neoficial. Amandoua au condus la reducerea semnificativa numarului de cazuri din ultima lună. De aceea nu cred intr-un val patru… sper sa nu ma insel

Pentru resurse despre vaccinuri, vizitează COVID-19: Centrul de informaţii.Informaţii despre vaccinuri

70Oana Schiller, Anca Boldan şi alţi 682 comentarii8 distribuiriÎmi placeComenteazăDistribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Te invităm cu bucurie să te alături comunității noastre și să participi la sondajul nostru. Pentru a avea acces la conținutul special, te rugăm să te AUTENTIFICI MAI JOS, folosind adresa ta de email și parola.

Dacă nu ești înregistrat, nu-ți fă griji! Procesul de validare este simplu și rapid, necesitând doar o adresă de email și o parolă. Te invităm să-l completezi AICI.

Așteptăm cu nerăbdare să faci parte din experiența noastră!