Cum să foloseşti codul culorilor alimentare pentru a inversa rezistenţa la insulină

După numeroase studii, rezultatul este că mâncarea rămâne cel mai important factor şi singura variabilă când vine vorba de inversarea rezistenței la insulină. Dacă ideea adoptării unei diete noi vă îngrijoreză, iar gândul că va trebui să renunţaţi la alimentele dumneavoastră preferate, bogate în carbohidraţi pentru a evita creşterea valorilor glicemiei, vă preocupă, specialiştii vă liniştesc. Rezultatele studiilor au arătat că schimbările drastice sau bruşte nu sunt favorabile.

Cyrus Khambatta, PhD & Robby Barbaro, MPH au dezvoltat un sistem foarte util pentru monitorizarea glicemiei, care are la bază, un cod al culorilor pentru alimentele consumate.

Folosind acest sistem practic, vă adaptaţi la noul stil de viată, pas cu pas, şi veţi putea monitoriza modul în care valorile gliecemiei vor răspunde, dezvoltând astfel obiceiuri sănătoase.

Sistemul este  format din 3 părți pentru a identifica cu ușurință alimentele care pot fi consumate din abundență, alimentele care trebuie minimizate și ce alimente trebuie să eliminați cu totul, pentru a face o tranziție ușoară către o dieta scăzută în grăsimi. În privința a ce este recomandat să consumi, sistemul este alcătuit din: Culoarea Verde, Culoarea Galbenă, Culoarea roșie.

Vestea bună este că odată ce începeți să vă construiți mesele în jurul alimentelor de culoare verde, este posibil să deveniți mulțumiți din punct de vedere nutrițional, iar cel mai probabil, poftele alimentelor procesate vor dispărea.

Codul Culorilor este prezentat în cele ce urmează:

Alimentele de culoare verde

  • Fructe (ex:banane, mango, portocale)
  • Legume cu amidon (ex: cartofi, porumb, dovlecei de nucă)
  • Leguminoase (ex:fasole, linte, mazăre)
  • Cereale integrale intacte (ex: orez brun, quinoa farro)
  • Legume fără amidon (ex:roșii, castraveți, broccoli)
  • Verdețuri cu frunze (ex:salată, rucola, spanac)
  • Ierburi și condimente
  • Ciuperci (ex:shiitake, cremini, portobello)

Poate că cel mai important aspect al acestei metode pentru controlul diabetului, este acela că alimentele bogate în carbohidrați sunt ușor de metabolizat atunci când, aportul de grăsimi este menținut scăzut ( în special grăsimi saturate).

În mod colectiv, alimentele de culoare verde sunt cele mai bogate în nutrienți, completate cu toți cei trei macronutrienți, precum și vitamine, minerale, fibre, apă, antioxidanți și fitochimicale.

Alimente de culoare galbenă

  • Avocado
  • Nuci și semințe
  • Unturi de nuci și semințe
  • Lapte pe bază de plante
  • Nucăde cocos
  • Produse din soia (ex:edamame, tofu, tempeh)
  • Măsline
  • Alternative pentru paste (ex:linte, fasole, orez brun)
  • Fructe uscate (ex: curmale, stafide, caise uscate)
  • Alimente fermentate (ex: varză, chefir de cocos)
  • Pâine încolțită

Alimentele enumerate în categoria galbenă sunt alimente pe bază de plante, care pot fi cu siguranță parte a dietei în cantități mici. Avocado, nuci, semințe, măsline și produsele din soia sunt alimente integrale bogate în grăsimi și, deși conțin în principal grăsimi nesaturate, atunci când sunt consumate în cantități mari ele pot provoca rezistență la insulină și glicemie ridicată.

Alimente de culoare roșie

  • Carne roșie
  • Carne albă
  • Ouă
  • Toate produsele lactate
  • Uleiuri de orice fel
  • Pești și crustacee
  • Produse de patiserie procesate
  • Îndulcitori
  • Alimente albe rafinate
  • Produse din nucă de cocos
  • Alimente vegane procesate

Categoria alimentelor roșii include două grupe principale de alimente: produsele de origine animală și alimentele procesate. Am inclus, de asemenea ulei în această categorie, deoarece uleiul este cel mai rafinat și bogat în calorii din magazinul alimentar.

Ce trebuie să știi?

  • Monitorizarea glicemiei și crearea unui sistem alimentar sănătos vă poate duce la un rezultat mulțumitor din punct de vedere nutrițional.
  • Alimentele care pot fi consumate din abundență, minimizate sau reduse total.
  • Mâncarea pe care o consumați este cea mai importantă variabilă în inversarea rezistenței la insulină.

 

Acum poţi să îţi creezi propria dietă, pe baza codurilor de culoare şi fără să te ingrijorezi de lipsa gustului. Aplicaţia Dahna, bazată pe cea mai recomandată dietă, şi anume dieta mediteraneană, vine în ajutorul tău cu peste 200 de idei de reţete bazate pe profilul tău metabolic. Alegi meniul şi ai instant lista de cumpărături. Astfel uiţi de grija glicemiei, dezvolţi obiceiuri alimentare sănătoase şi economiseşti timp preţios, ba mai mult salvezi şi bani, deoarece aplicaţia îţi spune exact cantităţile de care ai nevoie pentru meniul tău.

Descarcă Dahna și descoperă idei pentru o alimentare corectă. Cu Dahna, reînveți să mânânci!

 

Sursa: aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Te invităm cu bucurie să te alături comunității noastre și să participi la sondajul nostru. Pentru a avea acces la conținutul special, te rugăm să te AUTENTIFICI MAI JOS, folosind adresa ta de email și parola.

Dacă nu ești înregistrat, nu-ți fă griji! Procesul de validare este simplu și rapid, necesitând doar o adresă de email și o parolă. Te invităm să-l completezi AICI.

Așteptăm cu nerăbdare să faci parte din experiența noastră!