Rețeta greșită pentru bolile de inimă

De la cei mai buni bucătari din lume învățăm cum să preparăm o friptură din carne roșie la grătar la perfecțiune. Dar noile cercetări de la Universitatea din Australia de Sud sugerează că un astfel de mod de preparare ar fi dăunător pentru sănătatea noastră.

Un studiu desfășurat în parteneriat cu Universitatea Națională Gyeongsang a constatat că mesele ce conțin carne roșie și procesată au un compus proteic crescut care poate duce la boli de inimă, accident vascular cerebral și complicații ale diabetului, cercetarea oferind informații importante despre dietă pentru persoanele cu astfel de risc de boli degenerative.

„Când carnea roșie este preparată la temperaturi ridicate, cum ar fi la grătar sau prin prăjire, se creează niște compuși numiți produși finali de glicozilare avansată sau AGE, care accelerează îmbătrânirea, iar atunci când sunt consumați se pot acumula în corpul nostru și pot interfera cu funcțiile normale ale celulelor. Astfel, pot provoca îngălbenirea oaselor, rigidizarea articulațiilor, întărirea și obturarea vaselor de sânge și a miocardului, funcționarea defectuoasă a organelor, inclusiv a creierului, inflamație și stres oxidativ – toate acestea fiind semnele unei boli degenerative” a declarat dr. Permal Deo, cercetător în cadrul University of South Australia.

Publicat recent în Nutrients, studiul a testat impactul a două diete – una bogată în carne roșie și cereale prelucrate și cealaltă bogată în lactate, cereale integrale, nuci, leguminoase și carne albă, folosind metode de gătit la abur sau fierbere. S-a constatat că dieta bogată în carne roșie pregătită la grătar a crescut semnificativ nivelurile de AGE din sânge.

Bolile cardiovasculare (BCV), în mare parte prevenibile, sunt prima cauză de deces la nivel global. În Australia, reprezintă unul din cinci decese.

Profesorul co-cercetător al UniSA, Peter Clifton, spune:

„Mesajul este destul de clar: dacă dorim să reducem riscul bolilor de inimă, trebuie să reducem cantitatea de carne roșie pe care o consumăm sau să fim mai atenți la modul cum o preparăm. Prăjirea sau prepararea la grătar pot fi metodele preferate de gătit ale bucătarilor de top, dar acestea ar putea să nu fie cele mai bune alegeri pentru persoanele care doresc să-și reducă riscul de îmbolnăvire.”

Dacă doriți să vă reduceți riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și complicații în diabet, atunci alegeți dieta bogată în lactate, cereale integrale, nuci, leguminoase, carne albă și pește, folosind metode de gătit la abur sau fierbere.

Aplicația Dahna respectă aceste criterii și este o opțiune bună pentru sănătatea voastră pe termen lung.

Sursa: aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Te invităm cu bucurie să te alături comunității noastre și să participi la sondajul nostru. Pentru a avea acces la conținutul special, te rugăm să te AUTENTIFICI MAI JOS, folosind adresa ta de email și parola.

Dacă nu ești înregistrat, nu-ți fă griji! Procesul de validare este simplu și rapid, necesitând doar o adresă de email și o parolă. Te invităm să-l completezi AICI.

Așteptăm cu nerăbdare să faci parte din experiența noastră!