Scăderea tensiunii arteriale este mai benefică decât se credea anterior

Aplicația de telefon Dahna este aliatul vostru pentru abordarea unui stil de viață sănătos, cu o tensiune ]n valori normale! O puteti descărca gratuit din AppStore sau Google Play.

Medicația pentru tensiunea arterială poate preveni atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale chiar și la persoanele cu tensiune arterială normală. Aceasta este constatarea cercetărilor de ultimă oră prezentate într-o sesiune Hot Line acum cateva zile la ESC Congress 2020.

„Scăderile mai mari ale tensiunii arteriale cu medicamente conduc la reduceri mai mari ale riscului de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale”, a declarat investigatorul principal, profesorul Kazem Rahimi de la Universitatea din Oxford, Marea Britanie. Acest lucru este valabil indiferent de nivelul de tensiune arterială inițială, la persoanele care au avut anterior un atac de cord sau un accident vascular cerebral, dar și la persoanele care nu au avut niciodată boli de inimă.

„Acest fapt nu înseamnă că toată lumea ar trebui tratată”, a adăugat el. „Această decizie va depinde de probabilitatea unei persoane de a suferi boli cardiovasculare în viitor – există o serie de calculatoare de risc pe care profesioniștii din domeniul sănătății le pot folosi. Alți factori de luat în considerare sunt potențialul efectelor secundare, cât și costul tratamentului.”

Au existat controverse farmacologice privind scăderea tensiunii arteriale și dacă este la fel de benefică la persoanele cu atac de cord sau accident vascular cerebral anterior, versus cele fără și când tensiunea arterială este sub pragul de hipertensiune (de obicei 140/90 mmHg). Dovezile din studiile anterioare au fost neconcludente, ducând la recomandări de tratament contradictorii în întreaga lume.

Acest studiu a fost cel mai mare și cel mai detaliat realizat vreodată pentru examinarea acestor întrebări. Cercetătorii au combinat date privind persoanele care au participat la un studiu clinic randomizat și au efectuat o meta-analiză. Studiul a inclus 348.854 de participanți, din 48 de studii.

În medie, dupa patru ani de urmărire, fiecare reducere de 5 mmHg a tensiunii arteriale sistolice a redus riscul relativ de evenimente cardiovasculare majore cu aproximativ 10%. Riscurile de accident vascular cerebral, cardiopatie ischemică, insuficiență cardiacă și deces din cauza bolilor cardiovasculare au fost reduse cu 13%, 7%, respectiv 14% și 5%.

Nici prezența bolilor cardiovasculare, nici nivelul tensiunii arteriale la intrarea în studiu nu au modificat efectul tratamentului.

Profesorul Rahimi a spus: „Decizia de a prescrie medicamente pentru tensiunea arterială aparține doar specialistului și nu ar trebui să se bazeze pur și simplu pe un diagnostic prealabil al bolilor cardiovasculare sau al tensiunii arteriale actuale ale unui individ. Mai degrabă, medicamentul pentru tensiunea arterială ar trebui privit ca un instrument eficient pentru reducerea riscului cardiovascular atunci când probabilitatea de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral este crescută.”

Îți dorești un stil de viață mai sănătos? Instalează-ți gratuit aplicația de telefon Dahna din AppStore sau Google Play!

Sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Te invităm cu bucurie să te alături comunității noastre și să participi la sondajul nostru. Pentru a avea acces la conținutul special, te rugăm să te AUTENTIFICI MAI JOS, folosind adresa ta de email și parola.

Dacă nu ești înregistrat, nu-ți fă griji! Procesul de validare este simplu și rapid, necesitând doar o adresă de email și o parolă. Te invităm să-l completezi AICI.

Așteptăm cu nerăbdare să faci parte din experiența noastră!