Legătura dintre alimentele pe bază de plante și sănătatea inimii pe o perioadă de 10 ani.

Alimentele vegetariene nu sunt toate la fel de sănătoase, potrivit cercetărilor prezentate acum câteva zile la ESC Congress 2020. Studiul a examinat legătura dintre cantitatea și calitatea alimentelor pe bază de plante și sănătatea inimii pe o perioadă de 10 ani.

Dr. Matina Kouvari de la Universitatea Harokopio, Atena, Grecia, a declarat că alimentele vegetale au o calitate nutrițională variabilă iar această constatare a fost mai evidentă la femei. Cercetările anterioare au arătat că femeile tind să mănânce mai multe alimente pe bază de plante și mai puține produse de origine animală decât bărbații. Dar acest ultim studiu sugerează că acest fapt nu garantează alegeri alimentare mai sănătoase și, mai departe, o stare de sănătate mai bună.

Majoritatea studiilor dietetice definesc dietele pe bază de plante pur și simplu drept „vegetariene” sau „sărace în carne”, tratând astfel toate alimentele vegetale ca fiind egale. Aspectul unic al acestui studiu a fost acela că a examinat tipul de alimente pe bază de plante consumate, pe lângă cantitatea totală. Produsele sănătoase pe bază de plante au fost în principal alimentele cel mai puțin procesate, cum ar fi cerealele integrale, fructele, legumele, nucile, uleiul de măsline și ceaiul/cafeaua. Produsele nesănătoase pe bază de plante constau în sucuri, băuturi îndulcite, cereale rafinate, cartofi și orice fel de dulciuri (de exemplu: ciocolată, deserturi tradiționale grecești etc.).

Analiza a fost efectuată la 146 de participanți, persoane obeze cu tensiune arterială normală, cu grăsimi și zahăr în sânge. Dieta acestora a fost evaluată folosind un chestionar despre obiceiurile uzuale din anul precedent. Au fost cuprinse în chestionar 156 de alimente și băuturi consumate în mod obișnuit în Grecia, cu fotografiile aferente, pentru a ajuta la definirea dimensiunilor porțiilor.

Într-un deceniu, aproape jumătate dintre acești participanți obezi au dezvoltat tensiune arterială crescută, lipide în sânge și glicemie mărită – o combinație care este deosebit de riscantă pentru sănătatea inimii.

Bărbații care au consumat mai multe alimente pe bază de plante au avut mai puține șanse să aibă această deteriorare a stării de sănătate. O tendință a fost observată și la femei, dar nu a atins semnificație statistică.

 

În ceea ce privește calitatea alimentelor pe bază de plante, alegerile mai sănătoase au fost asociate cu menținerea tensiunii arteriale la valori normale, cât și a lipidelor și a zahărului din sânge. În schimb, consumul de alimente nesănătoase pe bază de plante a fost asociat cu dezvoltarea hipertensiunii arteriale, a lipidelor crescute în sânge și a nivelului ridicat de zahăr din sânge. Aceste relații au fost mai puternice la femei, în comparație cu bărbații. Este important de menționat că analiza a fost efectuată la persoanele obeze, iar rezultatele nu ar trebui extinse la alte categorii de greutate.

Iată încă un studiu care demonstrează, după cum declară si Dr. Kouvari, încă o realitate: „Consumul redus de carne este benefic pentru sănătatea inimii, mai ales atunci când este înlocuit cu alimente nutritive din plante, cum ar fi cerealele integrale, fructele, legumele, nucile și uleiul de măsline”. Aceste principii sunt integrate în aplicația Dahna, pe care o puteți descărca gratuit din Magazin Play sau App Store.

Așadar, trebuie să avem grijă ce alimente vegetariene alegem și cât de procesate sunt. Aplicația Dahna generează lista de alimente generice astfel încât să poți alege alimente vegetariene în cele mai naturale forme posibile.

Sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Te invităm cu bucurie să te alături comunității noastre și să participi la sondajul nostru. Pentru a avea acces la conținutul special, te rugăm să te AUTENTIFICI MAI JOS, folosind adresa ta de email și parola.

Dacă nu ești înregistrat, nu-ți fă griji! Procesul de validare este simplu și rapid, necesitând doar o adresă de email și o parolă. Te invităm să-l completezi AICI.

Așteptăm cu nerăbdare să faci parte din experiența noastră!