O legătură mai puțin cunoscută între calorii și temperatura corpului

Reducerea semnificativă a caloriilor nu este o sarcină ușoară pentru majoritatea celor care iau această decizie. Dar indiscutabil este legată de o serie de beneficii pentru sănătate, pornind de la o durată mai lungă de viață, până la o șansă mult mai mică de a dezvolta cancer, boli de inimă, diabet și afecțiuni neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer.

Un nou studiu realizat de o echipă formată din profesorii cercetători dr. Scripps Bruno Conti și dr. Gary Siuzdak, subliniază rolul important pe care îl are temperatura corpului în realizarea acestor beneficii pentru sănătate, induse de dietă. Prin descoperirile lor, oamenii de știință deschid calea către crearea unui medicament care imită efectele benefice ale temperaturii corporale reduse.

Dr. Conti a petrecut ani de zile studiind cum și de ce restricția calorică duce la o sănătate mai bună, cu scopul final de a traduce rezultatele cercetării în medicamente care pot imita ceea ce se întâmplă în mod natural atunci când o persoană mănâncă mai puțin.

Este deja cunoscut faptul că atunci când mamiferele consumă mai puține alimente, temperatura corpului lor scade. Este o modalitate de a ne ajuta să conservăm energie, până când alimentele sunt disponibile din nou, explică dr. Conti. Această constatare are sens, având în vedere că până la jumătate din ceea ce mâncăm în fiecare zi se transformă în energie care este consumată pentru a ne menține temperatura corpului.

Lucrările anterioare ale lui dr. Conti au arătat că reducerea temperaturii poate crește durata de viață independent de restricția calorică și că acest efect implică activarea anumitor procese celulare, dintre care majoritatea au rămas necunoscute la acea vreme.

„Nu este ușor de identificat ceea ce determină efectele benefice ale restricției de calorii”, afirmă dr. Conti. „Acționează caloriile reduse pe cont propriu sau modificarea temperaturii corpului, care se întâmplă de obicei atunci când consumăm mai puține calorii? Sau este o combinație a ambelor situații?”

În această ultimă cercetare, acum în disciție, Conti și echipa sa au conceput un experiment care le-a permis să evalueze în mod independent efectele nutrienților reduși și ale temperaturii corpului.

Ei au analizat și comparat datele obținute de la un grup de șoareci ce au avut restricție calorică și au fost ținuți la temperatura camerei (aproximativ 22 grade Celsius), cu cele ale unui alt grup de șoricei tinuți la 30 grade Celsius. Mediul mai cald a invocat „termoneutralitatea”, o stare în care majoritatea animalelor nu își pot reduce cu ușurință temperatura corpului.

 

 

„Datele pe care le-am colectat au arătat că temperatura are un efect egal sau mai mare decât nutrienții asupra metabolismului în timpul restricționării caloriilor”, spune Conti. În special, echipa a furnizat primul profil complet al metaboliților care sunt modificați prin reducerea temperaturii. Metaboliții reprezintă constituienți rezultați în urma procesului de metabolizare (totalitatea reacțiilor biochimice care se produc în interiorul organismului).

Printr-o analiză de calcul a rezultatelor de la ambele grupuri de șoareci, oamenii de știință au reușit să identifice metaboliții care au fost cei mai responsabili pentru declanșarea modificărilor de temperatură. De asemenea, într-un experiment separat au arătat că este posibil să se administreze anumiți metaboliți ca medicament, pentru a influența temperatura corpului.

Conti spune că lucrările ulterioare pentru validarea modificărilor induse de temperatură în timpul restricționării caloriilor ar trebui să ofere obiective noi pentru medicamentele viitoare, pe care le numește „mimetice de temperatură” și care ar putea oferi efecte de promovare a sănătății fără a fi nevoie să reducă temperatura corpului.

Până se vor obține medicamentele viitoare, aplicația Dahna, prin toate meniurile oferite, vă propune o abordare corectă, sănătoasă și personalizată a dietei prin alegerea corectă a alimentelor, reducerea consumului de zahăr, eliminarea prăjelilor din alimentație, înlocuirea sucurilor și a băuturilor răcoritoare cu fructe, consumul adecvat de apă, introducerea activității fizice de minim 30 de minute pe zi. Încercați cu încredere aplicația Dahna!

Sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Te invităm cu bucurie să te alături comunității noastre și să participi la sondajul nostru. Pentru a avea acces la conținutul special, te rugăm să te AUTENTIFICI MAI JOS, folosind adresa ta de email și parola.

Dacă nu ești înregistrat, nu-ți fă griji! Procesul de validare este simplu și rapid, necesitând doar o adresă de email și o parolă. Te invităm să-l completezi AICI.

Așteptăm cu nerăbdare să faci parte din experiența noastră!