Un test simplu, cum ar fi forța musculară manuală, ar putea fi folosit ca un instrument de screening rapid, cu costuri reduse, pentru a ajuta profesioniștii din domeniul sănătății să identifice pacienții cu risc de diabet de tip 2. În cadrul unor noi cercetări, oamenii de știință de la universitățile din Bristol și Finlanda de Est au măsurat puterea musculară manuală a 776 de bărbați și femei fără antecedente de diabet pe o perioadă de 20 de ani și au demonstrat că riscul de diabet de tip 2 a fost redus cu aproximativ 50%, pentru fiecare unitate de creștere a valorii forței manuale. Descoperirile au fost recent publicate în Annals of Medicine.
Diabetul sub toate formele sale este a 9-a cauză majoră de deces în lume. Aproximativ 90% dintre persoanele cu diabet zaharat au diabet de tip 2. Numai în Marea Britanie, una din zece persoane de peste 40 de ani trăiește acum cu un diagnostic de diabet de tip 2. Dacă nimic nu se schimbă în viitor, se preconizează că în 2025 vom avea mai mult de cinci milioane de oameni cu diabet.
Deși vârsta înaintată, obezitatea, istoricul familial și factorii de stil de viață, cum ar fi inactivitatea fizică, fumatul, alimentația nesănătoasă și alcoolul excesiv, contribuie în mod substanțial la riscul de a dezvolta diabet de tip 2, aceștia nu explică în întregime riscul pentru diabetul de tip 2. Un alt factor important pare să fie forța musculară redusă, care poate fi măsurată prin forța mâinii. Aceasta a fost în mod constant legată de moartea precoce, bolile cardiovasculare și dizabilitatea.
Până de curând, nu existau dovezi convingătoare privind relația dintre forța manuală și diabetul de tip 2. Într-o revizuire recentă a zece studii publicate pe această temă, aceiași cercetători au demonstrat că persoanele cu valori mai ridicate ale forței manuale au un risc cu 27% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2.
Cu toate acestea, în timp ce rezultatele acestei revizuiri au sugerat că forța musculară manuală ar putea fi utilizată pentru a prezice diabetul de tip 2, cercetătorii au fost nevoiți să testeze acest lucru folosind datele individuale ale pacienților. În acest ultim studiu, cercetătorii de la Școala de Medicină Bristol și Institutul de Sănătate Publică și Nutriție Clinică din Estul Finlandei au urmărit pe o perioadă de 20 de ani 776 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 60 și 72 de ani, fără antecedente de diabet, și au măsurat forța lor manuală folosind un dinamometru cu mâner. Pacienții au fost rugați să strângă mânerele dinamometrului cu mâna dominantă și să exercite un efort izometric maxim, menținându-l timp de cinci secunde.
O analiză a rezultatelor a demonstrat că riscul de diabet de tip 2 a fost redus cu aproximativ 50% pentru fiecare creștere a unității pentru valoarea puterii mânerului. Această asociere a persistat chiar și după luarea în considerare a mai multor factori stabiliți care pot afecta diabetul de tip 2, cum ar fi vârsta, antecedentele familiale de diabet, activitatea fizică, fumatul, hipertensiunea arterială, circumferința taliei și glucoza plasmatică în repaus alimentar. Când s-au adăugat informații despre puterea mânerului la acești factori stabiliți, care sunt deja cunoscuți pentru prezicerea diabetului de tip 2, predicția pentru această boală s-a îmbunătățit în continuare.
Potrivit autorului principal, dr. Setor Kunutsor, de la Unitatea de Cercetare Musculo-Scheletică din Bristol: „Aceste descoperiri pot avea implicații pentru dezvoltarea strategiilor de prevenire a diabetului de tip 2. Evaluarea mânerului este simplă, ieftină, nu necesită expertiză și resurse foarte calificate și ar putea fi folosită în identificarea timpurie a persoanelor cu risc crescut de diabet de tip 2.”
Constatările par să fie mai relevante pentru femei decât pentru bărbați, sugerând că femeile vor beneficia probabil de utilizarea acestui instrument potențial de screening.
Investigatorul principal, profesorul Jari Laukkanen de la Universitatea Finlandei de Est, a adăugat: „Aceste rezultate se bazează pe o populație finlandeză. Având în vedere numărul scăzut de evenimente din analizele noastre, propunem studii mai mari, pentru a reproduce aceste constatări în alte populații”. Autorii adaugă că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili dacă eforturile de îmbunătățire a forței musculare, cum ar fi antrenamentul de rezistență, sunt susceptibile de a reduce riscul de diabet de tip 2.
Studiul a fost finanțat de Centrul de Cercetări Biomedice, din cadrul Institutului Național de Cercetare în Sănătate din Bristol (NIHR Bristol BRC).
Sursa aici