Insomnia și efectele sale

Stilul nostru de viață actual ne-a modificat substanțial obiceiurile de somn. Durata somnului s-a redus în ultimele decenii, de la 8 la 6,5-6 ​​ore, fapt care duce inevitabil la o lipsă cronică de somn. Și partea cea mai îngrijorătoare este că subestimăm efectele negative ale lipsei somnului și nu ne dăm seama cât de afectați suntem de oboseală.

Îți dorești un somn mai profund și odihnitor? Instalează-ți gratuit aplicația de telefon Dahna din AppStore sau Google Play!

Somnul neregulat, munca în schimburi și călătoria între fusuri orare duc la întreruperea ritmurilor circadiene și la asincronia dintre ceasul hipotalamic principal și stimulatoarele cardiace din țesuturile periferice. Mai mult, sindromul de apnee obstructivă (SAO) în somn, care afectează 4-15% din populație, nu se caracterizează doar prin afectarea somnului, ci și prin dezechilibre repetitive ale hemoglobinei în timpul somnului. Studiile epidemiologice au identificat somnul afectat ca un factor de risc independent pentru cauzele cardiovasculare. Mai recent, anomaliile somnului au fost cauzal legate de afectarea homeostaziei glucozei, a sindromului metabolic și a diabetului zaharat de tip 2.

Ultimile studii au sintetizat cunoștințele actuale privind modificările metabolice asociate cu cele mai frecvente tulburări ale somnului, adică durata scurtă a somnului, munca în schimburi și SAO. Mai departe s-au analizat diferite mecanisme endocrine și moleculare care stau la baza asocierilor dintre calitatea inadecvată a somnului, cantitatea și calendarul cu toleranță afectată la glucoză, rezistență la insulină și disfuncție pancreatică.

În sinteză, aceste ultime cercetări oferă explicații endocrine și moleculare pentru asocierile dintre tulburările de somn comune și apariția diabetului zaharat de tip 2. Un somn suficient și odihnitor este un element esențial pentru a crește calitatea vieții, iar acesta poate fi influențat într-un mod pozitiv de un stil de viață sănătos și o alimentație echilibrată, asemenea celei pe care o puteți găsi în aplicația Dahna, pe care o poti descărca gratuit din AppStore sau Google Play!

Sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Te invităm cu bucurie să te alături comunității noastre și să participi la sondajul nostru. Pentru a avea acces la conținutul special, te rugăm să te AUTENTIFICI MAI JOS, folosind adresa ta de email și parola.

Dacă nu ești înregistrat, nu-ți fă griji! Procesul de validare este simplu și rapid, necesitând doar o adresă de email și o parolă. Te invităm să-l completezi AICI.

Așteptăm cu nerăbdare să faci parte din experiența noastră!