Un articol scris de Henry, C.J., Kaur, B. & Quek, R.Y.C. numit “Chrononutrition in the management of diabetes“ – Crononutriția în gestionarea diabetului – publicat pe 19 feb. 2020 în jurnalul Nutrition & Diabetes vorbește despre efectele crononutriției asupra glicemiei, și cum crononutriția ne poate conduce spre strategii care să îi ajute pe diabetici în viața de zi cu zi.
Ritmurile circadiene sunt cicluri de 24 de ore reglate de oscilatoarele moleculare endogene, care formează ceasul circadian. Efectele dietei asupra ritmicității circadiene implică în mod clar o relație între factori precum momentele mesei și substanțele nutritive, iar toate acestea sunt cunoscute sub numele de crononutriție.
Cronutriția este influențată de „cronotipul” unui individ, iar cei care au un „cronotip de seară” sunt influențați biologic să consume alimente mai târziu în cursul zilei. Cercetările din acest domeniu au sugerat că timpul din zi influențează răspunsul postprandial la glucoză la o masă, având, prin urmare, un efect major asupra diabetului de tip 2. Studiile transversale și experimentale au arătat beneficiile consumului de hrană mai devreme în cursul zilei.
Modificarea compoziției macronutrienților meselor de noapte, prin creșterea conținutului de proteine și grăsimi, s-a dovedit a fi o strategie simplă de îmbunătățire a glicemiei postprandiale. Alimentele cu indice glicemic scăzut (GI) consumate dimineața îmbunătățesc răspunsul glicemic mai mult decât atunci când sunt consumate noaptea. Momentul ingerării grăsimilor și proteinelor (inclusiv aminoacizii), împreună cu alimente care conțin carbohidrați, cum ar fi pâinea și orezul, poate reduce răspunsul glicemic.
Ordinea prezentării alimentelor are, de asemenea, un potențial considerabil în reducerea glicemiei postprandiale (consumul de legume mai întâi, urmat de carne și apoi de orez). Aceste recomandări practice ar putea fi considerate strategii de îmbunătățire a controlului glicemic, mai degrabă decât concentrarea asupra valorii nutriționale a unei singure mese, pentru a optimiza tiparele dietetice.
Este necesar să elucidăm în continuare această zonă fascinantă de cercetare pentru a înțelege sistemul circadian și implicațiile sale asupra nutriției care, în cele din urmă, pot reduce povara diabetului de tip 2.
Cu toate că, crononutriția este o știință încă în dezvoltare, acest studiu arată că nu doar compoziția alimentelor decide raspunsul glicemic. Încă rămân multe de aflat în acest domeniu. „S perăm că această lucrare va stimula cercetări suplimentare care ne vor permite să traducem modul în care cronobiologia poate fi utilizată în mod eficient în comunitățile din întreaga lume care se confruntă cu prevalența în creșterea diabetului de tip 2”, scriu autorii studiului.
Sursa aici