Pierderea în greutate ar putea preveni sau chiar remite diabetul, potrivit noilor cercetări prezentate la ESC Congress 2020. În acest studiu s-a încercat obținerea unor dovezi privind combinarea riscului moștenit cu indicele de masă corporală (IMC), care se pare că ar putea identifica persoanele cu cel mai mare risc de a dezvolta diabet.
Aplicația de telefon Dahna este aliatul vostru pentru abordarea unui stil de viață sănătos! O puteti descărca gratuit din AppStore sau Google Play.
În anul 2019, aproximativ 463 de milioane de oameni din întreaga lume aveau diabet, dintre care marea majoritate (aproximativ 90%) aveau diabet de tip 2. Conform specialiștilor, diabetul dublează riscul de boli coronariene, accident vascular cerebral și deces din cauza bolilor cardiovasculare. Se știe de asemenea faptul că obezitatea este principala cauză modificabilă și controlabilă a diabetului de tip 2, iar amprenta genetică poate identifica și persoanele cu o probabilitate mai mare de a dezvolta această afecțiune.
Cu ajutorul genelor s-ar putea identifica încă de la începutul vieții cine are șanse mari de a dezvolta diabet în timpul vieții, după cum a declarat și cercetătorul principal al acestei cercetări – Brian Ference, professor universitar de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie și Universitatea din Milano, Italia.
Studiul a inclus 445.765 de participanți din Marea Britanie cu vârsta medie de 57,2 ani, dintre care 54% au fost femei. La înscrierea în studiu a fost evaluat riscul moștenit de diabet și măsurate înălțimea și greutatea. Participanții au fost urmăriți până la o vârstă medie de 65,2 ani. În această perioadă, 31.298 dintre participanții au dezvoltat diabet de tip 2. Persoanele din grupul cu cel mai mare IMC (în medie 34,5 kg / m2) au avut un risc crescut de 11 ori de diabet, în comparație cu participanții din grupul cu cel mai mic IMC (în medie 21,7 kg / m2). Cel mai mare grup IMC a avut o probabilitate mai mare de a dezvolta diabet decât toate celelalte grupuri IMC, indiferent de riscul genetic.
Constatările indică faptul că IMC este un factor de risc mult mai puternic pentru diabet decat predispoziția genetică, a declarat profesorul Ference. Cercetătorii au descoperit că durata unui IMC crescut nu a avut un impact asupra riscului de diabet. „Acest lucru sugerează faptul că atunci când oamenii trec de un anumit prag IMC, șansele lor de diabet cresc și rămân la același nivel, indiferent cât timp sunt supraponderali” a declarant profesorul Ference.
Aceste constatări indică faptul că majoritatea cazurilor de diabet ar putea fi evitate/prevenite prin menținerea unui IMC sub limita care determină glicemia anormală. Aceasta înseamnă că, pentru a preveni diabetul, atât IMC cât și zahărul din sânge ar trebui evaluate periodic. Aceiași cercetători au subliniat faptul că eforturile de a reduce greutatea sunt mult mai mari când o persoană are deja glicemia crescută. Zahărul din sânge și IMC pot fi ținute în limite normale cu ajutorul unei diete sănătoase și echilibrate, de aceea e important să nu neglijăm acest factor.
Îți dorești un stil de viață mai sănătos? Instalează-ți gratuit aplicația de telefon Dahna din AppStore sau Google Play!
Sursa: aici