Dieta mediteraneană îmbunătățește abilitățile cognitive la vârsta mai înaintată

Persoanele care consumă o dietă în stil mediteranean, în special una bogată în legume cu frunze verzi și săracă în carne, sunt mai predispuse să rămână active psihic de-a lungul vieții, arată un nou studiu al Universității din Edinburgh. Aderarea la o dietă mediteraneană a fost asociată cu scoruri mai mari la o serie de teste de memorie și gândire în rândul adulților de la sfârșitul anilor 70, a constatat cercetarea.

Markerii îmbătrânirii sănătoase a creierului – cum ar fi un volum mai mare de substanță gri sau albă sau mai puține leziuni ale substanței albe – nu au diferit între cei care consumă în mod regulat o dietă mediteraneană și cei care nu.

Aceste ultime descoperiri sugerează că această dietă în principal vegetală poate avea beneficii pentru funcționarea cognitivă pe măsură ce îmbătrânim, spun cercetătorii.

Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au testat abilitățile de gândire a mai mult de 500 de persoane în vârstă de 79 de ani și fără demență. Participanților le-au fost testate abilitățile de rezolvare a problemelor, viteza de gândire, memoria și vocabularul, precum și un chestionar despre obiceiurile lor alimentare în anul precedent.

Mai mult de 350 de persoane din grup au facut o scanare cerebrală prin rezonanță magnetică (RMN), pentru a obține informații despre structura creierului lor. Echipa de cercetare a folosit modele statistice pentru a căuta asociații între dieta unei persoane și abilitățile sale de gândire și sănătatea creierului în viitor.

Descoperirile au arătat că, în general, persoanele care au aderat la o dietă mediteraneană au avut cele mai mari scoruri ale funcției cognitive, iar componentele individuale ale dietei care păreau a fi asociate cel mai puternic cu abilități de gândire mai bune au fost legumele cu frunze verzi și un aport mai mic de carne roșie. Cercetătorii spun că cele mai recente descoperiri se adaugă dovezilor că un stil de viață mai sănătos, dintre care dieta este un aspect, este asociat cu abilități de gândire mai bune în viața ulterioară.

Dr. Janie Corley, de la Școala de Filosofie, Psihologie și Științe a Limbajului din Universitatea din Edinburgh, a declarat: „Consumul de legume cu frunze verzi și reducerea consumului de carne roșie ar putea fi două elemente cheie alimentare care contribuie la beneficiile dietei în stil mediteranean. În eșantionul nostru, relația pozitivă dintre o dietă mediteraneană și abilitățile de gândire nu este explicată de o structură cerebrală mai sănătoasă, așa cum ne-am putea aștepta. Deși este posibil să existe alte corelații structurale sau funcționale cu această măsură a dietei sau asociații în anumite regiuni ale creierului, mai degrabă decât în ​​întregul creier, așa cum se măsoară aici.”

Aplicația Dahna este construită având la bază principiile dietei mediteraneene și vă oferă meniuri zilnice consistente care vă vor ajuta să vă dezvoltați un stil de viață sănătos, dar și să economisiți bani. O puteți descărca gratuit din AppStore sau Google Play.

Sursa: aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Te invităm cu bucurie să te alături comunității noastre și să participi la sondajul nostru. Pentru a avea acces la conținutul special, te rugăm să te AUTENTIFICI MAI JOS, folosind adresa ta de email și parola.

Dacă nu ești înregistrat, nu-ți fă griji! Procesul de validare este simplu și rapid, necesitând doar o adresă de email și o parolă. Te invităm să-l completezi AICI.

Așteptăm cu nerăbdare să faci parte din experiența noastră!