Acum, că a venit vara trebuie să fim pregătiți pentru cele mai fresh preparate ale sezonului. Fructele și legumele de sezon, sunt unul dintre cele mai importante ingrediente pentru o rețetă sănătoasă și delicioasă, care să ne răcorească și să ne hidrateze în această perioadă. Iată mai jos câteva sfaturi utile pentru a afla mai multe despre cum îți poți reinventa alimentația.
Folosind superstaruri de vară, aduceţi un aport de fibre sănătoase, fitonutrienți, în farfuria dumneavoastră. Și chiar puteți uita de orele îndelungate necesare gătitului.
În funcție de zona dumneavoastră vă puteți recompensa cu mese de vară ce pot include: mere, caise, avocado, banane, sfeclă, ardei gras, mure, afine, pepene galben, morcovi, țelină, cireșe, porumb, castraveți, vânătă, fasole verde, pepene rosu, lămâi, fasole Lima, tei, mango, piersici, prune, zmeură, căpșune, dovleac de vară, roșii.
Fibre: „Fibrele ne ajută în multe feluri. Este partea indigestă a alimentelor care acționează ca mătura naturii, eliminând ceea ce poate de-a lungul drumului, inclusiv posibili agenți cancerigeni. Fibrele te mențin sătul și sunt asociate cu niveluri mai scăzute de colesterol, zahăr din sânge, și inflamația cronică „, spune Debbie Krivitsky, dietetician clinic la Centrul de prevenire a bolilor cardiovasculare din Massachusetts General Hospital, afiliat la Harvard. „Fibrele cresc, de asemenea, diversitatea și abundența bacteriilor sănătoase din intestin.”
Micronutrienți. Fructele și legumele sunt pline de vitamine, minerale și fitonutrienți, substanțe chimice vegetale precum carotenoide (în roșii și dovlecei), antocianine (în fructe de pădure) și terpene (în cireșe) care pot ajuta la îndepărtarea inflamației cronice și a bolilor cronice. „Mănâncă în culorile curcubeului , deoarece fructele și legumele de diferite culori oferă antioxidanți diferiți care oferă protecție împotriva tuturor bolilor cronice. Cu cât culoarea fructelor și legumelor este mai profundă, cu atât sunt mai bogați antioxidanții”, spune Krivitsky.
Apă. Consumul de fructe și legume apoase (pepene, castravete, piersici, căpșuni și pepene verde) contribuie la aportul de lichide, ajutându-vă să rămâneți hidratat în perioada călduroasă a verii.
Cu atât de multe fructe și legume grozave disponibile în această vară, vă puteți întreba cum să profitați la maximum de ele. Iată câteva sugestii pentru a începe:
1.Faceți o salată
Adăugați câteva mure la verdeața obișnuită, faceți o salată de fructe sau încercați o salată grecească.
2.Parfait-ul este ideal „Combinaţi iaurt și fructe, cum ar fi căpșuni și afine. Arată excelent, iar efectul este răcoritor și delicios. Puteți lua chiar și iaurtul preferat și îl puteți îngheța, apoi adăugați fructe deasupra”, spune Krivitsky.
3.Legume sotate. Folosiți orice legume doriți pentru acest fel de mâncare de legume ușor sotate peste paste. O versiune: sotati usturoi, dovlecei, dovlecei galbeni, ceapa si ardei rosu in putin ulei de masline; adăugați oregano; și serviţi peste pastele preferate din cereale integrale.
4.Legume la grătar. Vinetele, dovleceii și porumbul pe știulet sunt deosebit de bune atunci când sunt periate cu ulei de măsline și la grătar. Încercați să păstrați grosimea feliilor de legume, astfel încât acestea să reziste la grătar. Sau tăiați orice legume și gătiți-le într-un coș metalic pe grătar. Adăugaţi deasupra seminţe integrale precum quinoa.
5.Creați-vă propria salsa. Puneți roșii proaspete, ceapă, ardei verzi, mango și coriandru pentru o salsa pe care să o folosiți peste pește la grătar sau carne de pasăre.Faceți supe răcite. Încercați gazpacho (roșii amestecate, castraveți, piper verde, ceapă roșie, cruste de pâine, puțin ulei de măsline, sare, piper și chimen) sau supă de afine (afine și iaurt amestecate, plus puțin suc de mere și scorțișoară). Se pune la frigider și se servește la rece.
6.Fructe la grătar. Tăiați prunele sau piersicile în două, îndepărtați gropile și coaceți-le cu fața în jos doar câteva minute. Se servește cu puțină scorțișoară și iaurt înghețat sau iaurt grecesc degresat.
7.Congelați fructele pentru o gustare răcoritoare. Afine sau zmeură congelată este soluţia perfectă.
Distrează-te devenind creativ și găsind noi modalități de a-ți îmbunătăți dieta cu fructe și legume de vară. „Consumaţi cel puțin trei porții de fructe și două sau mai multe porții de legume pe zi”, recomandă Krivitsky. „Ar trebui să fie ușor dacă puteți încorpora aceste alimente în fiecare masă.”
Poți obține mese simple de făcut, ieftine și rapide în timp ce înveți lucruri noi și interesante. Explorează rețete noi pentru care corpul tău îți va mulțumi mai târziu. Dahna este ghidul tău pentru o alimentaţie sănătoasă şi îţi oferă peste 200 de reţete şi meniuri compuse din legume şi fructe. Hai să redescoperim împreună varietatea meselor bogate în fibre și micronutrienți, pe care le regăsim în fructele de sezon.
Sursa: aici.