O nouă abordare dietetică privind reducerea riscului de BCV

Concentrarea pe modelele de alimentație sănătoasă este mai eficientă în reducerea riscului BCV, față de abordarea pe bază de ingrediente individuale și nutrienți.

Citim în multe publicații de prestigiu că alimentația sănătoasă este asociată cu un risc mai mic de boli cardiovasculare (BCV). Dar cum este mai benefic: să avem modele alimentare sau să ne focusăm pe ingrediente individuale și nutrienți? Aceasta a fost intrebarea la care a dorit să răspundă echipa de cercetători a unui nou studiu realizat la Harvard T.H. Chan School of Public Health. Rezultatele acestei ultime cercetări, publicată online în Jurnalul Asociației Medicale Americane în 15 iunie 2020, vin în sprijinul orientărilor dietetice pentru intervalul 2015-2020, care se concentrează mai degrabă pe modele de alimentație sănătoasă, decât pe ingrediente individuale și nutrienți. În această manieră se pot integra mai bine tradițiile și preferințele culturale personale privind alimentația.

„Deși fiecare tip de alimentație sănătoasă reprezintă o combinație diferită de constituenți dietetici, studiul nostru indică faptul că o aderare mai mare la oricare dintre cele patru modele de alimentație sănătoasă la care ne-am uitat este asociată cu un risc mai mic de boli cardiovasculare, iar beneficiile pentru sănătate persistă între grupurile rasiale și etnice”, a spus Zhilei Shan, primul autor al lucrării și un asociat de cercetare în Departamentul de Nutriție.

Nu sunt multe studii care au examinat modul în care aderența la modelele recomandate de alimentația sănătoasă influențează pe termen lung riscul de BCV. Pentru acest studiu, cercetătorii s-au concentrat pe scorurile dietetice a patru modele de alimentație sănătoasă: Healthy Eating Index-2015 (HEI-2015), Scorul alternativ al dietei mediteraneene (SADM), Indicele dietei bazate pe plante sănătoase (IDPS) și Indicele alternativ de alimentație sănătoasă (IAAS). Chiar dacă sunt numite diferit, fiecare dintre aceste modele subliniază un aport mai mare de cereale integrale, legume, fructe, leguminoase și nuci și un aport cât mai redus de carne roșie și prelucrată și băuturi îndulcite cu zahăr.

Lotul de participanți la studiu a fost mare, iar cercetătorii au analizat datele oferite de 74.930 de femei înscrise în Studiul de Sănătate al Asistenților Medicali, 90.864 de femei în Studiul de Sănătate al Asistenților Medicali II și 43.339 de bărbați în Studiul de Urmare a Profesioniștilor din Sănătate.

Participanții la fiecare studiu au fost întrebați la un interval de doi-patru ani despre obiceiurile lor dietetice, inclusiv cât de des, în medie, au consumat o porție din diferite alimente.

Folosind datele colectate de-a lungul mai multor zeci de ani prin intermediul chestionarelor alimentare validate, cercetătorii au creat patru scoruri pentru fiecare participant. Scorurile dietetice mai mari au reprezentat o aderare mai mare la tiparele alimentare sănătoase. După ajustarea la numeroși factori, inclusiv vârsta, IMC și starea fumatului, analiza a constatat că aderarea mai mare la oricare dintre modelele de alimentație sănătoasă a fost asociată în mod constant cu un risc mai mic de BCV. Studiul a descoperit că participanții care au aderat cel mai mult la modelele de alimentație sănătoasă aveau un risc de BCV cu 14%, până la 21% mai mic, în comparație cu cei care au aderat cel mai puțin.

Descoperirile au arătat, de asemenea, că aceste modele diferite de alimentație sănătoasă au fost la fel de eficiente în reducerea riscului de BCV în cadrul grupurilor etnice și rasiale și al altor subgrupuri studiate și că au fost asociate cu riscul mai mic de boli coronariene și accident vascular cerebral.

„Aceste date furnizează dovezi suplimentare pentru a sprijini ghidurile dietetice actuale și arată că urmarea modelelor alimentare sănătoase conferă beneficii de sănătate pe termen lung în prevenirea bolilor cardiovasculare”, a declarat autorul corespondent Frank Hu, profesor de nutriție și epidemiologie și președinte al Departamentului de Nutriție.

Așadar, avem încă un studiu valoros care ne spune că nu există o dietă care să se potrivească tuturor sau care să fie cea mai bună pentru toată lumea. În schimb, am aflat că se pot combina alimentele, respectând principiile alimentare sănătoase și în funcție de nevoile de sănătate ale persoanelor, preferințele alimentare și tradițiile culturale. Aceleași principii au fost aplicate în alcătuirea meniurilor zilnice Dahna.

Sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Te invităm cu bucurie să te alături comunității noastre și să participi la sondajul nostru. Pentru a avea acces la conținutul special, te rugăm să te AUTENTIFICI MAI JOS, folosind adresa ta de email și parola.

Dacă nu ești înregistrat, nu-ți fă griji! Procesul de validare este simplu și rapid, necesitând doar o adresă de email și o parolă. Te invităm să-l completezi AICI.

Așteptăm cu nerăbdare să faci parte din experiența noastră!