Dieta și cancerul colorectal: ce știm și ce putem face pentru a-l preveni?

Cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent cancer din lume. Se pare că excesul de greutate și obezitatea cresc riscul de a dezvolta această boală, precum și alcoolul și fumatul. Așadar, dieta este factorul principal în această problemă, iar de-a lungul timpului studiile științifice au identifical anumite elemente care par să aibă legătură cu sănătatea colonului: carnea (în special cea procesată sau roșie), lactatele, calciul, fibrele și folatul.

Analizele ecologice arată o serie de corelații izbitoare între consumul de carne și ratele de cancer colorectal. În 2015, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a clasificat carnea procesată ca fiind cancerigenă pentru oameni și carnea roșie neprocesată ca fiind probabil cancerigenă, bazată parțial pe o meta-analiză care raportează următoarele: o creștere a riscului de 17% pentru fiecare creștere zilnică de 50g a consumului de carne procesată și 18% pentru fiecare creștere de 100g a consumului de carne roșie. Reviziile sistematice recente au raportat creșteri mai mici ale riscului pentru carnea roșie neprelucrată.

Substanțele chimice utilizate pentru conservarea cărnii procesate, cum ar fi nitrații și nitriții, ar putea crește expunerea intestinului la compușii mutageni N-nitrozo. Gătirea cărnii la temperaturi ridicate poate genera amine heterociclice mutagene și hidrocarburi aromatice policiclice. Cu toate acestea, nu este clar dacă oricare dintre aceste mecanisme presupuse explică asocierea dintre consumul de carne roșie/procesată și riscul de cancer colorectal.

 

 

Pe de altă parte, consumul ridicat de lapte și calciu a fost asociat cu o reducere moderată a riscului de cancer colorectal. Calciul ar putea fi protector prin formarea de complexe cu acizi biliari secundari și hem în lumenul intestinal. Concentrațiile circulante mai ridicate de vitamina D sunt asociate cu un risc mai scăzut, dar acest lucru ar putea fi confundat cu alți factori, cum ar fi activitatea fizică.

În anii 1970, chirurgul D.P. Burkitt a sugerat că ratele scăzute ale cancerului colorectal în anumite părți ale Africii sunt rezultatul unui consum ridicat de fibre dietetice. Alte analize sugerează că fibrele de cereale și cerealele integrale sunt protectoare, dar nu și fibrele din fructe sau legume.

Aportul de folat a fost asociat cu un risc redus de cancer colorectal. Pentru cei care nu știu, folatul nu este altceva decât vitamina B9 în stare naturală. Numele acestuia provine din latinescul „folium”, care înseamnă frunză, iar legumele cu frunze sunt printre cele mai bune surse alimentare de folat. Deși se pare că aportul de folat are o influență pozitivă asupra sănătății colonului, se crede că statutul ridicat de folat ar putea favoriza creșterea tumorilor colorectale. Momentan nu se știe foarte clar dacă folatul sau acidul folic au vreun impact material asupra riscului de cancer colorectal. Majoritatea studiilor randomizate privind suplimentarea cu acid folic nu au găsit niciun efect și, deși studiile genei pentru metilenetetrahidrofolat reductază au indicat faptul că folatul cu circulație mai mică este asociat cu un risc ușor mai mic, interpretarea acestor date genetice nu este simplă.

Concluzia pe care o putem trage este următoarea: atât sănătatea colonului, cât și a întregului organism, se bazează pe o dietă bine gândită și echilibrată, care conține un nivel optim din fiecare macronutrient esențial. Cel mai ușor mod de a atinge acest echilibru este cu ajutorul aplicației Dahna, inspirată din dieta mediteraneană, care ani la rând a fost considerată cea mai sănătoasă dietă din lume. Descarc-o acum gratuit din AppStore sau Google Play!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este restricționat, vă rugăm să vă autentificați aici.

Dacă nu sunteți încă înregistrat ca specialist, vă invităm să completați procesul de validare.