Un nou studiu sugerează că un hormon cunoscut pentru prevenția creșterii în greutate și pentru normalizarea metabolismul poate ajuta, de asemenea, la menținerea mușchilor sănătoși la șoareci. Descoperirile prezintă noi posibilități pentru tratarea afecțiunilor de pierdere a mușchilor asociate cu înaintarea în vârsta, obezitatea sau cancerul, potrivit oamenilor de știință de la Școala de Gerontologie Leonard Davis a Universității din California de Sud.
Cercetarea, publicată luna aceasta în Jurnalul American de Fiziologie-Endocrinologie și Metabolism, abordează problemele legate de vârstă și pierderea musculară indusă de obezitate, afecțiuni care pot duce la creșterea riscului de căderi, diabet și alte efecte negative asupra sănătății. De asemenea, se adaugă unui număr tot mai mare de constatări care descriu efectele benefice ale MOTS-c, o peptidă derivată mitocondrial despre care se știe că imită efectele exercițiului fizic si are efecte impresionante asupra obezității și rezistenței la insulin.
În acest studiu, tratarea șoarecilor ce aveau o dietă bogată în grăsimi cu MOTS-c a ajutat la prevenirea atrofiei musculare asociate obezității prin scăderea nivelului de miostatină, o proteină care inhibă creșterea musculară – nivelurile de miostatină au fost cu 40% mai mici la șoarecii tratați cu MOTS-c, comparativ cu ceilalți. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că nivelurile mai ridicate de MOTS-c la om au fost corelate cu niveluri mai mici de miostatină.
Rezultatele experimentelor pe șoareci arată că MOTS-c îmbunătățește nu numai funcția metabolică, ci și masa musculară.
Această perspectivă oferă o țintă pentru eforturile potențiale de dezvoltare a medicamentelor și poate fi rapid tradusă în studii clinice cu MOTS-c și analogi conexi.
Pinchas Cohen profesor de gerontologie, medicină și științe biologice și decan al Școlii Leonard Davis din SUA, împreună cu Changhan David Lee, profesor asistent la Școala Leonard Davis din SUA, a descris pentru prima dată MOTS-c și efectele sale asupra metabolismului în anul 2015. Studiile lor la șoareci au arătat că administrarea MOTS-c îmbunătățește atât rezistența la insulină indusă de grăsimi, cât și rezistența la insulină, precum și capacitatea de efort și durata medie de viață.
Toate aceste cercetări luate împreună inclusiv acest studiu pot ajuta la îmbunătățirea îmbătrânirii sănătoase prin deschiderea de noi căi de cercetare cu privire la modul de a trata diverse afecțiuni, cum ar fi atrofia musculară scheletică indusă de rezistența la insulină, precum și alte condiții de pierdere a mușchilor, inclusiv sarcopenia.
Sursa: aici: