Activitatea fizica intensă si moartea subită

Aproape o jumătate de milion de oameni pe an mor din cauza morții subită cardiacă (MSC) în SUA – rezultatul defecțiunilor sistemului electric al inimii. Explicată mai pe larg, MSC este moartea cauzată de încetarea subită a activității cardiace a unei persoane. De obicei, persoana afectată își pierde cunoștința după câteva secunde, nu mai respiră, iar pulsul devine impalpabil, întrucât inima încetează să mai pompeze sânge. Dacă ritmul cardiac nu este reiniţiat cu succes, după câteva minute apar daune cerebrale, fapt ce determină survenirea decesului.

O cauză principală a MSC la tinerii sportivi de performanță este cardiomiopatia aritmogenă (CAM), o boală genetică în care mușchiul cardiac sănătos este înlocuit în timp de țesut cicatricial (fibroză) și grăsime.

Stephen Chelko, profesor asistent de științe biomedicale la Colegiul de Medicină al Universității de Stat din Florida, a dezvoltat o mai bună înțelegere a caracteristicilor patologice din spatele bolii, precum și căi promițătoare pentru prevenire. Descoperirile sale sunt publicate în numărul actual din februarie al revistei Science Translational Medicine.

Persoanele cu ACM posedă o mutație care provoacă aritmii, care de obicei nu sunt fatale dacă sunt gestionate și tratate corespunzător. Cu toate acestea, Chelko arată că exercițiile fizice nu numai că amplifică acele aritmii, ci provoacă moarte celulară extinsă. Singura lor opțiune este să evite să participe la ceea ce ar trebui să fie un efort sănătos și care merită: exercițiile fizice.

„Există o ironie îngrozitoare în această situație, un beneficiu cunoscut pentru sănătatea inimii și anume activitatea fizică, care duce la moartea celulară la subiecții ACM”, a spus Chelko. Acum știm că exercițiile de anduranță în special duc la moartea pe scară largă a celulelor miocite, din cauza disfuncției mitocondriale la cei care suferă de această boală cardiacă moștenită.

Câteva mii de mitocondrii se află în aproape fiecare celulă din corp, procesând oxigenul și transformând alimentele în energie. Considerate puterea tuturor celulelor (ele produc 90% din energia necesară organismului nostru pentru a funcționa corect), ele joacă, de asemenea, un rol important ca antioxidant protector.

Deoarece mitocondriile nu funcționează corect și celulele miocitelor din inimă mor, mușchii sănătoși sunt înlocuiți cu țesut cicatricial și celule grase. În cele din urmă, semnalele electrice normale ale inimii sunt reduse la o declanșare neregulată și dezorganizată a impulsurilor din camerele inferioare, ducând la incapacitatea de a pompa corect sângele în timpul exercițiilor grele. Fără tratament medical imediat, moartea are loc în câteva minute.

Cercetările lui Chelko ajung în centrul procesului implicat în disfuncția mitocondrială.

„În cele din urmă, mitocondriile devin copleșite și emit ‘semnale de moarte’ care sunt trimise către nucleu, declanșând fragmentarea ADN-ului la scară largă și moartea celulară”, a spus Chelko. Acest nou studiu dezvăluie un rol patogen pentru moartea celulelor indusă de exerciții.

Pe lângă faptul că oferă o mai bună înțelegere a procesului implicat, Chelko a descoperit că moartea celulară poate fi prevenită prin inhibarea a două proteine mitocondriale diferite. O astfel de abordare utilizează o nouă peptidă de direcționare, dezvoltată pentru cercetarea lui Chelko de către Consiliul Național de Cercetare din Padova, Italia.

Această descoperire deschide căi pentru dezvoltarea de noi opțiuni terapeutice pentru a preveni moartea celulelor miocitelor, disfuncția cardiacă și progresia patologică care duce la consecințe mortale pentru persoanele care trăiesc cu CAM. Această cercetare a fost finanțată pe baza unui premiu pentru dezvoltarea carierei din partea American Heart Association.

Opinia si recomandarea expertului nostru cardiolog dr. Gabriel Tatu Chitoiu, expert și al aplicației Dahna, este că nicio persoană nu ar trebui să înceapă activitatea fizică fără a avea o evaluare cardiologică.

Sursa: aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Te invităm cu bucurie să te alături comunității noastre și să participi la sondajul nostru. Pentru a avea acces la conținutul special, te rugăm să te AUTENTIFICI MAI JOS, folosind adresa ta de email și parola.

Dacă nu ești înregistrat, nu-ți fă griji! Procesul de validare este simplu și rapid, necesitând doar o adresă de email și o parolă. Te invităm să-l completezi AICI.

Așteptăm cu nerăbdare să faci parte din experiența noastră!