Exercițiile fizice în timpul alăptării oferă beneficii pentru sănătatea metabolică a sugarului

Un metabolit lipidic numit 12,13-diHOME se află în laptele matern uman. Autorii unui nou studiu afirmă că 12,13-diHOME, precum și metaboliții legați aflați în laptele matern, au un efect protector împotriva dezvoltării obezității la copii. Ei sugerează, de asemenea, că o singură perioadă de activitate fizică a viitoarei mame poate crește nivelul metabolitului din laptele matern, fapt care se poate traduce în beneficii pentru descendenți în ceea ce privește creșterea și dezvoltarea sănătoasă.

Un metabolit lipidic numit 12,13-diHOME se află în laptele matern uman și pare a fi asociat cu creșterea benefică în greutate a sugarului și compoziția corporală la începutul perioadei postnatale. Mai mult, practicarea exercițiilor fizice pare să crească nivelul metabolitului din laptele matern și astfel ar putea aduce beneficii descendenților lor. Această constatare a fost publicată recent online în Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Metabolitul este derivat în mod natural din dietă direct din acid linoleic, un acid gras esențial (Omega-6) găsit în multe uleiuri derivate din plante, precum și în nuci și semințe.

Cercetarea a fost condusă de Elvira Isganaitis, medic la Joslin Diabetes Center și profesor asistent de pediatrie la Harvard Medical School, și David Fields, doctor în medicină și profesor asociat.

„Deși laptele matern a fost promovat de mult timp ca o modalitate de a reduce riscul obezității la copii, datele nu au fost pe deplin consistente”, a spus dr. Isganaitis. „Literatura este contradictorie și, în multe cazuri, efectele protectoare ale alăptării dispar după controlul factorilor materni precum educația, obezitatea, fumatul sau statutul socio-economic”.

„Ce propunem de fapt este că variațiile compoziției laptelui între mame pot explica unele dintre discrepanțele care au fost observate în ceea ce privește obezitatea copiilor și riscul de diabet. Cu alte cuvinte, unele mame pot avea cantități mai mari de factori de protecție în laptele lor.”

Principalul obiectiv a fost un studiu prospectiv de cohortă care a implicat inițial 58 de perechi de copii mamă-sugar, înrolați în perioada 2015-2019. Sugarii au fost evaluați pentru diferiți parametri antropometrici legați de creștere și compoziția corpului pe o perioadă de șase luni de urmărire. Între timp, mămicile au furnizat probe de lapte matern, care au fost analizate cu o varietate de tehnici, inclusiv abordări de spectrometrie de masă, lipidomică și metabolomică. Într-o parte separată a studiului autorii au recrutat, de asemenea, 16 perechi mamă-sugar pentru a evalua efectele unei sesiuni ușoare de exerciții fizice asupra cantității de 12,13-diHOME din laptele matern.

Pe lângă identificarea 12,13-diHOME în laptele matern uman, pentru prima dată autorii raportează că un nivel mai crescut al metabolitului a fost asociat pozitiv cu IMC-ul la naștere al sugarilor, dar negativ asociat cu diferite măsuri de adipozitate, IMC și masă de grăsime, șase luni după naștere.

Toți metaboliții pe care îi identifică sunt implicați în așa-numita „rumenire” sau „bejare” a celulelor adipoase, care este un proces legat de o creștere a consumului energetic în țesutul adipos, și astfel ideea că sugarii care primesc niveluri mai ridicate de metaboliți ar trebui să beneficieze în termeni de modele de creștere mai sănătoase (și potențial să evite obezitatea la copii).

Pentru studiul pilot mai mic, care a fost susținut de Harold Hamm Diabetes Center, autorii au constatat că la o lună postpartum, creșterea generală a 12,13-diHOME în lapte a fost de 1,39 ori, după o perioadă de 90 de minute de exerciții fizice mai intense.

În ceea ce privește efectele acestei cercetări, dr. Isganaitis a adăugat: „Informatia conform căreia activitatea fizică a condus la diferențe măsurabile în compoziția laptelui matern se adaugă literaturii în creștere cu privire la multitudinea de efecte pe care o are activitatea fizică asupra organismului uman. Rezultatul interesant al acestui studiu pentru noii părinți este că atunci când o mamă care alăptează face exerciții fizice, are potențialul de a-și îmbunătăți nu numai propria sănătate, ci poate duce și la beneficii metabolice pentru copilul ei.”

Pentru o serie de antrenamente bine puse la punct de către antrenoarea Diana Stejăreanu, îți recomandăm aplicația Dahna, pe care o poți descărca gratuit de pe AppStore sau Google Play.

Sursa: aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este restricționat, vă rugăm să vă autentificați aici.

Dacă nu sunteți încă înregistrat ca specialist, vă invităm să completați procesul de validare.