Băuturile cu zahăr și îndulcite artificial cresc riscul de boli cardiovasculare?

Se pare că până la urmă băuturile îndulcite artificial nu sunt mai sănătoase decât băuturile cu zahăr, așa cum se credea în trecut. Mai mult decât atât, băuturile cu zahăr și cele îndulcite artificial sunt asociate cu un risc mai mare de boli cardiovasculare, potrivit unor noi studii publicate în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie.

Cercetările au arătat că dietele, inclusiv băuturile, îndulcite cu zahăr, pot avea un impact negativ asupra sănătății cardio-metabolice. Băuturile îndulcite artificial au fost gândite ca o alternativă mai sănătoasă, dar impactul lor asupra sănătății cardiovasculare nu a fost studiat îndeajuns de mult. În această nouă lucrare, cercetătorii au analizat datele din cohorta franceză NutriNet-Santé, pentru a investiga relația dintre riscul bolilor cardiovasculare și consumul de băuturi cu zahăr sau îndulcite artificial.

Pentru acest studiu au fost incluse datele a 104.760 de participanți. Băuturile îndulcite artificial au fost definite ca fiind cele care conțin îndulcitori non-nutritivi. Băuturile cu zahăr sunt toate cele care conțin peste 5% zahăr. Pentru fiecare categorie, participanții au fost împărțiți în non-consumatori, consumatori reduși și consumatori mari.

Astfel, cercetătorii au analizat primele cazuri de boli cardiovasculare în perioada de urmărire din 2009-2019, care au fost definite ca: accident vascular cerebral, atac ischemic tranzitor, infarct miocardic, sindrom coronarian acut și angioplastie. După excluderea primilor trei ani de urmărire pentru a explica potențialul prejudecată de cauzalitate inversă, 1.379 de participanți au avut primele cazuri incidente de boli cardiovasculare. În comparație cu non-consumatorii, atât consumatorii mai mari de băuturi zaharate, cât și cei de băuturi îndulcite artificial au avut riscuri mai mari de apariție a bolilor cardiovasculare primare.

„Studiul nostru sugerează că băuturile îndulcite artificial ar putea să nu fie un substitut chiar sănătos pentru băuturile cu zahăr, iar aceste date oferă argumente suplimentare pentru a susține dezbaterea actuală privind impozitele, etichetarea și reglementarea băuturilor zaharate și a băuturilor îndulcite artificial”, a spus Chazelas Eloi, doctorand, autor principal al studiului și membru al echipei de cercetare a epidemiologiei nutriționale (Universitatea Sorbonne Paris Nord).

Sfatul Dahna: consumați cu moderație băuturile îndulcite artificial și păstrați ca principal mod de hidratare apa, care este departe cea mai sănătoasă.

Sursa: aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Te invităm cu bucurie să te alături comunității noastre și să participi la sondajul nostru. Pentru a avea acces la conținutul special, te rugăm să te AUTENTIFICI MAI JOS, folosind adresa ta de email și parola.

Dacă nu ești înregistrat, nu-ți fă griji! Procesul de validare este simplu și rapid, necesitând doar o adresă de email și o parolă. Te invităm să-l completezi AICI.

Așteptăm cu nerăbdare să faci parte din experiența noastră!