Dieta mediteraneană și statinele

Pentru cei care au suferit deja un atac de cord sau un accident vascular cerebral, combinația de statine și dieta mediteraneană pare a fi cea mai eficientă alegere pentru a reduce riscul de mortalitate, în special din cauze cardiovasculare. Acesta este rezultatul Studiului Italian Moli-sani, publicat în Jurnalul Internațional de Cardiologie și realizat la I.R.C.C.S. Neuromed, Pozzilli, Italia, cu ajutorul a peste 1.000 de adulți.

Dieta mediteraneană tradițională este bogată în fructe, legume, leguminoase, cereale, ulei de măsline, vin cu moderație, pește și săracă în carne și produse lactate.

„Am descoperit că împreună, statinele și dieta mediteraneană au fost mai eficiente în reducerea riscului de mortalitate cardiovasculară, în comparație cu acestea considerate separat. Dieta mediteraneană a facilitat efectul benefic al statinelor, declară Marialaura Bonaccio, epidemiolog la Departamentul de Epidemiologie și Prevenire și primul autor al studiului în discuție.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, potențialele mecanisme de bază ale acestei interacțiuni pozitive, până acum insuficient explorată, dintre medicație și obiceiurile alimentare.

„Combinația favorabilă de statine și dieta mediteraneană – explică Licia Iacoviello, șefa Laboratorului de Epidemiologie moleculară și nutrițională a aceluiași departament și profesor de igienă la Universitatea din Insubria – a acționat mai curând pe reducerea inflamației subclinice, o afecțiune care predispune la un risc mai mare de boală și mortalitate, decât asupra nivelului de colesterol. Această constatare prezintă un interes deosebit, mai ales în lumina observației noastre că un nivel ridicat de inflamație subclinică dublează riscul de mortalitate la pacienții care au avut deja un atac de cord sau accident vascular cerebral. ”

„Datele noastre – spune Giovanni de Gaetano, directorul Departamentului de Epidemiologie și Prevenire – sugerează că ar trebui să ne concentrăm mai mult pe posibilele interacțiuni dintre alimente și medicamente, aspect în mare măsură neglijat în cercetările epidemiologice. Desigur, studiile clinice controlate vor clarifica și mai mult aceste descoperiri și noi posibilități terapeutice ar putea fi proiectate pentru cei care au avut deja un eveniment cardiovascular, permițând o modulare mai bună a intervenției farmacologice în raport cu obiceiurile de viață. Acesta este un aspect nou  pentru conceptul de medicament personalizat. ”

Vă reamintim aici rezultatele unui alt studiu recent, care a concluzionat faptul că adoptarea dietei mediteraneene timp de un an favorizează  bacteriile intestinale care au legătură cu „îmbătrânirea sănătoasă” și poate ajuta și la reducerea fragilității și a declinului cognitiv.

Sursa: aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Te invităm cu bucurie să te alături comunității noastre și să participi la sondajul nostru. Pentru a avea acces la conținutul special, te rugăm să te AUTENTIFICI MAI JOS, folosind adresa ta de email și parola.

Dacă nu ești înregistrat, nu-ți fă griji! Procesul de validare este simplu și rapid, necesitând doar o adresă de email și o parolă. Te invităm să-l completezi AICI.

Așteptăm cu nerăbdare să faci parte din experiența noastră!