Unul dintre cei mai mari factori de risc care conduc la spitalizări ale pacienților contaminați cu COVID-19 este greutatea în exces!
Într-un studiu recent realizat cu ajutorul a peste 4.000 de pacienți din New York, cercetătorii au descoperit că, după vârstă, obezitatea este unul dintre cei mai importanți factori asociați cu rezultatele slabe (inclusiv decesele) în lupta împotriva noului coronavirus.
„Persoanele supraponderale trebuie să fie extrem de atente. De aceea suntem îngrijorați de prietenii noștri din America, unde problema obezității este bine cunoscută și unde probabil vor avea cele mai multe probleme legate de COVID din cauza acesteia”, a declarat Jean-François Delfraissy, șeful consiliului științific al Franței pentru coronavirus.
În acest studiu, condus de Christopher Petrilli de la New York University Grossman School of Medicine, echipa a evaluat diverși factori care au fost asociați cu boala critică și spitalizarea pacienților infectați cu COVID -19. Pentru cei 4.103 de pacienți testați pozitiv, au fost evaluate diferite caracteristici, pentru a identifica cei mai mari factori de risc dintre cei care au contribuit la manifestări severe ale bolii.
Cercetătorii au descoperit că vârsta a fost cel mai mare factor de risc pentru spitalizări și îngrijiri critice, urmată de obezitate, insuficiență cardiacă și boala renală cronică. În cadrul cercetărilor, descoperirea cea mai surprinzătoare a fost prezența marker-ilor inflamatori, care par să indice faptul că pacienții ar avea nevoie de îngrijire critică și ar putea explica riscul obezității în boala noului coronavirus.
Afecțiunea cronică cu cea mai puternică asociere cu boala critică a fost obezitatea, cu un raport substanțial mai mare decât orice boală cardiovasculară sau pulmonară, fapt care i-a surprins și pe cercetătorii de la New York University. Cu toate că obezitatea este bine cunoscută ca fiind o afecțiune pro-inflamatorie, niciunul dintre rapoartele inițiale din China nu a examinat obezitatea ca factor de risc, așa că nu erau dovezi suficiente care să demonstreze importanța și impactul major al acestui factor de risc.
În cazurile severe de COVID-19, organismul reacționează prin inflamații excesive, provocând iritarea plămânilor, dar și obezitatea în sine crește cantitatea de inflamație din organism. Aceste rezultate sunt apreciate ca fiind corecte și adevărate și de alți cercetători precum Ian Hall, director al Centrului de Științe Biomoleculare de la Universitatea U.K. din Nottingham, care a declarat că studiul oferă „o analiză valoroasă” a pacienților cu COVID-19 și susținând că obezitatea este un „factor de risc major” în cazurile critice.
Deși obezitatea poate fi asociată cu alte afecțiuni care supun pacientul unui risc mai mare, cum ar fi diabetul și insuficiența cardiacă, cercetătorii au încercat să verifice și acest fapt și se pare că obezitatea este ea însăși un factor de risc independent pentru o stare agravantă a bolii.
Persoanele cu obezitate severă au un nivel mai scăzut de oxigen decât o persoană cu o greutate normală și tocmai acest nivel scăzut de oxigen este unul dintre principalele motive pentru internarea în spital. În plus, așa cum menționam mai sus, obezitatea este în sine asociată cu un răspuns inflamator crescut în organism, astfel încât răspunsul inflamator la infecția cu SARS-CoV-2 este crescut la persoanele obeze, în comparație cu indivizii cu un IMC normal.
Obezitatea este un factor de risc major pentru diabet și bolile de inimă, în mare parte prin efectul său asupra căilor metabolice și inflamatorii. Orice cale de reducere a acestui factor de risc modifică cursul COVID-19 și poate ajuta la reducerea impactului său și la îmbunătățirea supraviețuirii. Având în vedere epidemia de obezitate în creștere în toată lumea, aceasta este cu siguranță o asociere extrem de importantă, deoarece obezitatea poate crește atât severitatea COVID-19, cât și riscul de mortalitate. Dacă luăm în calcul ratele extrem de mari de obezitate de pe glob, ne putem aștepta ca un procent ridicat al populației care se va contamina cu coronavirus să aibă și IMC peste valoarea normală.
Încă nu este tărziu să facem schimbări în comportanemetele noastre alimentare, mai ales că avem instrumente la îndemână, aplicația Dahna fiind unul dintre acestea.
Sursa: aici.