Schimbarea stilului de viață la femei poate reduce riscul de accident vascular cerebral cu 20%

Chiar dacă ai o vârstă mijlocie, nu e prea târziu pentru a-ți reduce substanțial riscul de accident vascular cerebral prin modificarea stilului de viață.

Femeile de vârstă mijlocie care au renunțat la fumat, au început să facă eforturi fizice, și-au menținut o greutate optimă și au făcut alegeri alimentare sănătoase, și-au redus riscul de accident vascular cerebral cu 20%. Acesta a fost rezultatul unei cercetări publicată în data de 09 aprilie 2020 în revista Stroke, un jurnal al American Stroke Association.

În general, femeile au mai multe șanse decât bărbații să sufere un accident vascular cerebral. Vârsta medie a primului accident vascular cerebral la femei este de 75 de ani. Pe baza acestor informații, cercetătorii au afirmat că schimbările în stilul de viață de la mijlocul vieții ar putea contribui la reducerea riscului de accident vascular cerebral în rândul femeilor.

„Am descoperit că trecerea la un stil de viață sănătos, chiar și după 50 de ani, are potențialul de a preveni accidentele vasculare cerebrale”, a spus Goodarz Danaei, Sc.D., autor principal al studiului și Bernard Lown, profesor asociat de sănătate cardiovasculară la Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston. „Femeile care si-au modificat stilul de viață la vârsta mijlocie și-au redus riscul pe termen lung de accident vascular cerebral total cu aproape un sfert și AVC ischemic, cel mai frecvent tip de AVC, cu mai mult de o treime.”

Cercetătorii au analizat Studiul de Sănătate al Asistenților Medicali, care include informații despre starea de sănătate a aproximatv 60.000 de femei, înscrise  la vârsta medie de 52 de ani și implicate în studiu pe o durată medie de 26 de ani. Aceștia au vrut să vadă cum arată riscul de accident vascular cerebral în condițiile renunțării la fumat, a exercitării a 30 de minute sau mai mult de activitate fizică zilnică și a pierderii treptate în greutate, pentru femeile supraponderale. De asemenea, au fost atenți și la impactul modificării dietei, care accentuează mai mult consumul de pește, nuci, cereale integrale, fructe, legume și evită carnea roșie/procesată și alcoolul.

De-a lungul celor 26 de ani de monitorizare, cercetătorii au descoperit că:

  • 4,7% dintre femeile care nu și-au modificat stilul de viață au prezentat un accident vascular cerebral de orice tip: 2,4% au avut un AVC ischemic, iar 0,7% au avut un atac hemoragic.
  • Adoptarea celor trei intervenții non-dietetice – renunțarea la fumat, exerciții fizice zilnice și pierderea în greutate – reduce riscul de accident vascular cerebral total cu 25% și cel de accident vascular cerebral ischemic cu 36%.
  • Pentru modificările dietetice menținute s-a estimat reducerea riscului de AVC total cu 23%.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că un consum ridicat de pește și nuci și un consum redus de carne roșie pare să aibă efecte pozitive, cum ar fi un risc mai mic de accident vascular cerebral, deși gradul de impact cauzat de aceste modificări alimentare nu a fost la fel de mare ca cel obținut prin creșterea activității fizice, renunțarea la fumat și menținerea unei greutăți sănătoase.

Deși acesta a fost un studiu observațional care a inclus în special femei albe, de vârstă mijlocie, există și altele care susțin că schimbările proporționale ale riscului de accident vascular cerebral cauzate de stilul de viață și modificările dietetice pot fi generalizate și pentru bărbați. De asemenea, se estimează că 30 de minute sau mai mult de activitate fizică zilnică poate reduce riscul de AVC cu 20%.

Sursa: aici si aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Te invităm cu bucurie să te alături comunității noastre și să participi la sondajul nostru. Pentru a avea acces la conținutul special, te rugăm să te AUTENTIFICI MAI JOS, folosind adresa ta de email și parola.

Dacă nu ești înregistrat, nu-ți fă griji! Procesul de validare este simplu și rapid, necesitând doar o adresă de email și o parolă. Te invităm să-l completezi AICI.

Așteptăm cu nerăbdare să faci parte din experiența noastră!