Dieta mediteraneană și pierderea în greutate

Destul de multe persoane se tem că adoptarea unei diete, precum cea mediteraneană, care este relativ bogată în grăsimi (ulei de măsline, măsline, avocado și unele brânzeturi), va veni la pachet și cu o creștere în greutate inevitabilă, însă multe cercetări sugerează contrariul. De aceea, ne-am gândit să facem o trecere în revistă a cătorva studii importante, care au în vedere scăderea în greutate prin adoptarea dietei mediteraneene:

  • Un studiu din anul 2018, publicat în revista Nutriție și Diabet, a analizat tiparele dietetice ale 32.119 de participanți italieni, pe o medie de 12 ani. Cercetătorii au ajuns la concluzia că urmarea unei diete mediteraneene este asociată cu niveluri mai mici de creștere în greutate și o creștere mai mică a circumferinței taliei. Cu toate acestea, au raportat faptul că cercetarea are limitări și că sunt necesare mai multe studii de intervenție pentru a confirma rezultatele.
  • În 2019, revista Lancet Diabetes & Endocrinology a republicat o analiză actualizată a datelor de la Predimed – un studiu de cinci ani, care a inclus 5.859 de adulți (1.588 de participanți au fost omisi când studiul a fost retras și republicat în 2017) cu diabet zaharat de tip 2 sau cu risc de boli cardiovasculare, cărora li s-a atribuit fie o dietă mediteraneană suplimentată cu ulei de măsline, aceeași dietă suplimentată cu nuci, fie o dietă de control. Deși grupul cu ulei de măsline nu a avut un rezultat statistic diferit, oamenii care au urmat dieta mediteraneană cu nuci au observat o diferență în circumferința taliei pe o perioadă de cinci ani.
  • Un studiu din 2010 în domeniul diabetului, obezității și metabolismului, pe un număr de 259 de diabetici supraponderali, a analizat adoptarea de către subiecți a trei diete: primul grup a adoptat dieta mediteraneană cu conținut scăzut de carbohidrați, al doilea o dietă tradițională mediteraneană, iar al treilea o dietă bazată pe recomandările Asociației Americane pentru Diabet (ADA). Tuturor participanților li s-a spus să facă exerciții de 30 până la 45 de minute, de cel puțin trei ori pe săptămână. După un an, participanții din toate grupele au pierdut în greutate: grupul tradițional a pierdut în medie aproximativ 16 kilograme, în timp ce grupul ADA a scăzut 17 kilograme, iar grupul low-carb a pierdut 22 de kilograme.
  • O analiză publicată în revista Obesity Review în anul 2008 asupra a 21 de studii a concluzionat că urmarea dietei mediteraneene va duce la o probabilitate mai mică de a fi supraponderal sau obez.
  • Pe parcursul adoptării dietei mediteraneene este extrem de util să faceți și activitate fizică, dar nu este nevoie să depuneți un efort prea mare. Plimbarea este de cele mai multe ori un element central al unui stil de viață mediteranean, dar puteți face și alte activităti, precum alergatul, grădinăritul, Yoga sau Pilates, timp de cel puțin două ore și jumătate în fiecare săptămână.

Cu această ocazie vă anunțăm că, în curând, varianta PRO a aplicației Dahna va avea o nouă funcționalitate, cu ajutorul căreia utilizatorii își pot seta un obiectiv de modificare a greutății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Te invităm cu bucurie să te alături comunității noastre și să participi la sondajul nostru. Pentru a avea acces la conținutul special, te rugăm să te AUTENTIFICI MAI JOS, folosind adresa ta de email și parola.

Dacă nu ești înregistrat, nu-ți fă griji! Procesul de validare este simplu și rapid, necesitând doar o adresă de email și o parolă. Te invităm să-l completezi AICI.

Așteptăm cu nerăbdare să faci parte din experiența noastră!