2 mere pe zi țin doctorul departe

Consumul regulat de alimente vegetale, inclusiv fructe, a fost asociat constant cu un risc mai mic de boli cardiovasculare (BCV). Merele reprezintă 12,5% din toate fructele consumate din lume, datorită gustului și probabil datorită beneficiilor pentru sănătate. Studiile epidemiologice sugerează că un aport frecvent de mere este asociat cu un grad scăzut de sindrom coronarian acut, mortalitate totală prin BCV și mortalitate prin alte cauze.

Merele sunt o sursă excelentă de polifenoli (de obicei 110 mg/100 g) și fibre (de obicei 2-3 g/100 g), iar aceste componente bioactive pot avea efecte benefice asupra sănătății. Există studii conform cărora merele scad colesterolul seric, cresc colesterolul HDL, inhibă oxidarea LDL, împiedică agregarea plachetară și blochează răspunsurile inflamatorii în ateroscleroză. În plus, pectina, principala fibră solubilă găsită în mere, afectează timpul de tranzit, golirea gastrică și absorbția de nutrienți, afectând metabolismul lipidelor și al glucozei. Pectina pare, de asemenea, să moduleze microbiota intestinală, un factor cheie al structurii chimice a acidului biliar.

Într-un studiu de intervenție dietetică de 8 săptămâni, s-a examinat ipoteza conform căreia suplimentarea dietei zilnice la 40 de subiecți sănătoși (dar ușor hipercolesterolemici) cu 2 mere întregi proaspete (Renetta Canada), zilnic, timp de 8 săptămâni, ar avea ca rezultat reducerea colesterolului total și efecte benefice asupra funcției vasculare și alți markeri de BCV, în comparație cu o băutură din mere cu zahăr.

Concluziile studiului arată o cauză și un efect clar între includerea a 2 mere Renetta Canada în dietele normale și factori de risc scăzuți de BCV, prin reducerea CT, a colesterolului LDL, a creșterii vasodilatației microvasculare la subiecți sănătoși cu colesterol seric ușor crescut.

Sursa aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Te invităm cu bucurie să te alături comunității noastre și să participi la sondajul nostru. Pentru a avea acces la conținutul special, te rugăm să te AUTENTIFICI MAI JOS, folosind adresa ta de email și parola.

Dacă nu ești înregistrat, nu-ți fă griji! Procesul de validare este simplu și rapid, necesitând doar o adresă de email și o parolă. Te invităm să-l completezi AICI.

Așteptăm cu nerăbdare să faci parte din experiența noastră!