Somnul și riscul de boli cardiovasculare

Potrivit unui studiu din 2020, adulții care nu dorm după un program regulat au aproape de două ori mai multe șanse să dezvolte boli cardiovasculare decât persoanele cu modele de somn mai regulate. Acest studiu este important, deoarece este printre cele mai mari de acest fel din ultimii ani și asociază în mod specific aceste modele de somn neregulat cu un risc crescut pentru boli cardiovasculare.

Studiul a fost comandat de Institutul Național al Inimii, Plămânului și al Sângelui (NHLBI), care este lider la nivel mondial în desfășurarea și susținerea cercetărilor privind bolile de inimă, plămâni și sânge și tulburări ale somnului și are ca obiectiv principal îmbunătățirea stării de sănătate a publicului larg. Rezultatele acestui prim studiu prospectiv, ce leagă neregularitatea somnului de dezvoltarea BCV, au fost publicate online pe 2 martie în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie.

Cercetarea desfășurată pe o perioadă de cinci ani sugerează că un model de somn neregulat poate fi un factor de risc nou și independent pentru bolile cardiovasculare (BCV) și că menținerea tiparelor regulate de somn ar putea ajuta la prevenirea bolilor de inimă, la fel ca activitatea fizică, o dietă sănătoasă și alte măsuri de stil de viață.

„Programele de somn neregulat par să aibă legătură cu unele anomalii privind funcționarea organismului, inclusiv cu modificări ale glicemiei și inflamației”, a declarat Michael Twery, doctor al Centrului Național al Cercetării Tulburărilor de Somn, din cadrul NHLBI.

Studiile anterioare a corelat somnul insuficient cu un risc mai mare de obezitate, diabet și boli de inimă, acesta fiind unul din motivele pentru care medicii subliniază importanța somnului de 7-8 ore pe noapte. Deși cercetătorii au bănuit că variabilitatea ridicată de zi cu zi a duratei somnului și a momentului poate avea și efecte negative asupra sănătății inimii, efectul său a rămas neclar.

În acest studiu, cercetătorii au urmărit 1.992 bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 45-84 de ani, care nu aveau BCV la începutul studiului. Participanții, care au făcut parte din Studiul Multi-Etnic al Aterosclerozei (MESA), finanțat de NHLBI, locuiesc în comunități din Statele Unite. Dintre participanți, aproximativ 38% au fost albi, 28% afro-americani, 22% hispanici și 12% chinezi americani. Aceștia au fost urmăriți timp de aproximativ 6 ani (2010-2016), cu ajutorul mai multor examene de somn.

Pentru a măsura regularitatea somnului, participanții au purtat dispozitive de actigraf pe încheieturi, prin care au fost urmărite îndeaproape somnul și trezirea timp de șapte zile consecutive, inclusiv în weekend. Actigrafele seamănă cu niște ceasuri inteligente, care sunt concepute pentru a măsura dacă o persoană este activă sau în repaus, adică dacă este trează sau doarme. De asemenea, participanții au fost supuși unei polisomnografii de o noapte la domiciliu la începutul studiului și a fost făcută o evaluare a somnului bazată pe un chestionar.

Pe parcursul a 5 ani, 111 participanți au dezvoltat BCV, inclusiv atac de cord și accident vascular cerebral sau chiar au murit. Cercetătorii au descoperit că participanții cu cea mai neregulată durată de somn sau sincronizare aveau riscul de a dezvolta un eveniment CVD în perioada de urmărire, comparativ cu cei care aveau modele de somn ceva mai regulate. Corelațiile au rămas puternice chiar și după ajustarea pentru factorii de risc, precum apneea obstructivă sau durata medie a somnului.

Cercetătorii susțin că încă nu sunt clare mecanismelele biologice din spatele neregularității somnului și legătura acesteia cu BCV, dar aceștia suspectează că mai mulți factori, inclusiv modificările ritmului circadian al corpului (ceasul intern de 24 de ore care controlează ciclul somn-veghe) pot fi implicați. Studii recente ale acelorași cercetători au corelat tiparele somnului neregulat cu modificările metabolice nocive asociate cu obezitatea, diabetul și colesterolul ridicat, iar ei suspectează că procese similare ar putea influența și riscul de BCV. Scopul studiilor viitoare va fi de a căuta biomarkeri de sânge care ar putea ajuta la explicarea acestei legături.

„Sperăm că studiul nostru va ajuta la creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța unui model de somn obișnuit în îmbunătățirea sănătății inimii. Este o nouă frontieră în medicina somnului”, a declarat autorul principal al studiului, Tianyi Huang, Sc.D,.

Surca: aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Te invităm cu bucurie să te alături comunității noastre și să participi la sondajul nostru. Pentru a avea acces la conținutul special, te rugăm să te AUTENTIFICI MAI JOS, folosind adresa ta de email și parola.

Dacă nu ești înregistrat, nu-ți fă griji! Procesul de validare este simplu și rapid, necesitând doar o adresă de email și o parolă. Te invităm să-l completezi AICI.

Așteptăm cu nerăbdare să faci parte din experiența noastră!