Uleiul de măsline și sănătatea inimii

Este uleiul de măsline asociat cu boli cardiovasculare totale (BCV), boli coronariene (BC) și riscul de accident vascular cerebral (AVC)? Aceasta a fost întrebarea la care au vrut să găsească un raspuns echipa de cercetare din Departamentul de Nutriție al Harvard TH Chan School of Public Health, Boston, Massachusetts. Rezultatele studiului au fost recent publicate, în data de 5 martie 2020, în Jurnalul American College of Cardiology.

Studiul a cuprins 61.181 de femei din Studiul de Sănătate al Asistenților Medicali (1990-2014) și 31.797 de bărbați din Studiul de urmărire a profesioniștilor din sănătate (1990-2014), persoane care nu aveau cancer, boli de inimă sau accident vascular cerebral. Dieta a fost evaluată folosind chestionarele alimentare (130 de articole) la începutul studiului și la fiecare 4 ani, în acestea autoraportându-se și factorii de risc pentru CV.

Rezultatele studiului au arătat creșteri privind consumul mediu de ulei de măsline, de la 1,3 g/zi în 1990, la 4,2 g/zi în 2010, cu reducerea folosirii în dietă a margarinelor. Pe parcursul a 24 de ani de urmărire, au existat 9.797 de cazuri de BCV, inclusiv 6.034 cazuri de BC și 3.802 cazuri de accident vascular cerebral. După ajustarea pentru factorii majori de alimentație și stil de viață, comparativ cu non-consumatorii, cei cu un aport mai mare de ulei de măsline (peste 1/2 lingură/zi sau >7 g/zi) au avut un risc mai mic de 14% de BCV și cu 18% risc mai mic de BC. Nu s-au observat asociații semnificative pentru AVC total sau ischemic.

Înlocuirea a 5 g/zi de margarină, unt, maioneză sau grăsimi lactate, cu cantitatea echivalentă de ulei de măsline a fost asociată cu un risc cu 5-7% mai mic de BCV total și BC. Nu au fost observate asocieri semnificative atunci când uleiul de măsline a fost comparat cu alte uleiuri vegetale combinate. Într-un subset de participanți, un aport mai mare de ulei de măsline a fost asociat cu niveluri mai mici de biomarkeri inflamatori circulanți și un profil lipidic mai bun.

Concluzia studiului a fost că aportul mai mare de ulei de măsline este asociat cu un risc mai mic de BCV și BC. Înlocuirea margarinei, a untului, a maionezei și a grăsimilor lactate cu ulei de măsline ar putea duce la un risc mai mic de boli cardiovasculare.

Acest studiu al specialiștilor în domeniul sănătății este primul din Statele Unite care a arătat valoarea relativă a aportului mai mare de ulei de măsline pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. Studiul a fost realizat în perioada in care margarina conținea în principal acizi grași trans și nu s-ar aplica la margarinele moi și lichide actuale.

În studiile europene, un grup de subiecți sănătoși au avut o reducere de 7% a riscului de BC pentru fiecare creștere cu 10 g/zi a consumului de ulei de măsline. Mai precis, uleiul de măsline extravirgin a redus evenimentele cerebrovasculare cu 31% într-un grup cu risc ridicat, iar uleiul de măsline obișnuit a fost asociat cu un risc cu 44% mai mic de BC după aproximativ 7,8 ani la femeile italiene care au supraviețuit unui infarct de miocard. Printre beneficiile uleiului de măsline se numără efecte pozitive asupra inflamației, funcției endoteliale, hipertensiunii arteriale, sensibilității la insulină și diabetului.

Vă încurajăm sa utilizati în dieta voastră uleiul de măsline în cantități moderate, astfel încât să aveți sub control și numărul caloriilor acestuia. În plus, vă oferim și un instrument care face asta în locul vostru, și anume aplicația Dahna.

Sursa: aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Te invităm cu bucurie să te alături comunității noastre și să participi la sondajul nostru. Pentru a avea acces la conținutul special, te rugăm să te AUTENTIFICI MAI JOS, folosind adresa ta de email și parola.

Dacă nu ești înregistrat, nu-ți fă griji! Procesul de validare este simplu și rapid, necesitând doar o adresă de email și o parolă. Te invităm să-l completezi AICI.

Așteptăm cu nerăbdare să faci parte din experiența noastră!