Efectul probiotic al spanacului

Potrivit rezultatului unor cercetări efectuate de o echipă din Melbourne, Marea Britanie, consumul de frunze de spanac poate produce același efect asupra intestinului uman ca administrarea unei tablete probiotice. Ei au constatat că frunzele de spanac conțin cantități semnificative dintr-o enzimă nou descoperită, zahărul sulfoquinovoză (SQ), care hrănește bacteriile intestinale bune.

Autorul principal al studiului, dr. Ethan Goddard-Borger de la Institutul Walter&Eliza Hall, explică faptul că atunci când mâncăm spanac, consumăm și zaharuri SQ conținute în legume. Zaharurile SQ își fac drum spre colonul nostru și, odată ajunse acolo, alimentează bacteriile bune, încurajându-le să preia locul în intestin, pentru a preveni acțiunea bacteriilor rele, prin așa numitul efect barieră. „Prin virtutea faptului că bacteriile intestinale bune sunt acolo, ele creează o barieră [preventivă] împotriva bacteriilor rele”, spune dr. Goddard-Borger. Și nu doar spanacul cumpărat din magazine are un astfel de efect, rezultatele studiului fiind valabile pentru toate verdețurile cu frunze disponibile, inclusiv alge marine.

Deci, dacă doriți să beneficiați de un probiotic avantajos, mâncați-vă legumele verzi. Regula generală este: cu cât mai verde, cu atât mai bine!

Un fapt foarte interesant este că în fiecare an, legumele verzi cu frunze – cum ar fi spanacul – produc enzima SQ la scară enormă la nivel global, comparabilă cu producția anuală totală de minereu de fier din lume.

Descoperirea enzimei SQ oferă informații esențiale asupra bacteriilor intestinale, care ar putea fi exploatate pentru a dezvolta o clasă cu totul nouă de antibiotice. Noile strategii antimicrobiene sunt imperios necesare, deoarece tot mai multe bacterii dobândesc rezistență la clasele existente de antibiotic, afirmă autorii studiului.

În curând, va fi posibil să se folosească aceste zaharuri SQ pentru a crea antibiotice care vizează forme dăunătoare de E. coli și alți agenți patogeni, precum Salmonella, responsabilă pentru intoxicațiile alimentare, dar lăsând neatinse bacteriile bune din intestin.

Mai multe cercetări sunt încă în curs de desfășurare pentru a identifica cât de multe zaharuri SQ sunt conținute în fiecare tip de plante cu frunze verzi, cât și cercetări pentru a stabili cantitatea de zaharuri SQ necesară pentru a produce un efect pozitiv asupra intestinului și asupra sănătății generale.

Sursa: aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Te invităm cu bucurie să te alături comunității noastre și să participi la sondajul nostru. Pentru a avea acces la conținutul special, te rugăm să te AUTENTIFICI MAI JOS, folosind adresa ta de email și parola.

Dacă nu ești înregistrat, nu-ți fă griji! Procesul de validare este simplu și rapid, necesitând doar o adresă de email și o parolă. Te invităm să-l completezi AICI.

Așteptăm cu nerăbdare să faci parte din experiența noastră!