„Dacă corpul tău îți spune să nu bei ceașca de cafea în plus, probabil că există un motiv întemeiat.
Ascultă-ți corpul, știe mai bine, decăt ai putea crede, ce e mai bine pentru sănătatea ta”.
Indiferent dacă doriți o doză puternică de cofeină sau vă place un cappuccino cu lapte spumos, doza zilnică de cafea vă poate spune mai multe despre sănătatea cardio decât credeți. Într-un nou studiu realizat pe 390.435 de persoane, cercetătorii Universității din Australia de Sud au descoperit dovezi genetice cauzale că sănătatea cardio – reflectată în tensiunea arterială și ritmul cardiac – influențează consumul de cafea.
Desfășurată în parteneriat cu SAHMRI, echipa a constatat că persoanele cu hipertensiune arterială, angină și aritmie au mai multe șanse să bea mai puțină cafea, cafea decofeinizată sau să evite cafeaua cu totul în comparație cu cei fără astfel de simptome și că acest lucru se bazează pe genetică.
Cercetător principal și director al Centrului australian pentru sănătate de precizie UniSA, profesorul Elina Hyppönen spune că este o constatare pozitivă care arată că genetica noastră reglează în mod activ cantitatea de cafea pe care o bem și ne protejează de consumul prea mare.
„Oamenii beau cafea din tot felul de motive – când se simt obosiți, pentru că are un gust bun sau pur și simplu pentru că face parte din rutina lor zilnică”, spune prof. Hyppönen.
„Dar ceea ce nu recunoaștem este că oamenii își autoreglează în mod inconștient nivelurile sigure de cofeină în funcție de cât de mare este tensiunea arterială și acest lucru este probabil rezultatul unui mecanism genetic de protecție.
„Ceea ce înseamnă acest lucru este că cineva care bea multă cafea este probabil mai tolerant genetic la cofeină, în comparație cu cineva care bea foarte puțin.
Invers, un băutor fără cafea sau cineva care bea cafea decofeinizată, este mai probabil predispus la efectele adverse ale cofeinei și este mai susceptibil la hipertensiune arterială.
În Australia, unul din patru bărbați și una din cinci femei suferă de hipertensiune arterială, afecțiunea fiind un factor de risc pentru multe afecțiuni cronice de sănătate, inclusiv accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și boli renale cronice.
Folosind datele de la Biobankul din Marea Britanie, cercetătorii au examinat consumul obișnuit de cafea a 390.435 de persoane, comparând acest lucru cu nivelurile inițiale ale tensiunii arteriale sistolice și diastolice și cu frecvența cardiacă inițială.
Prof. Hyppönen spune că, cantitatea de cafea pe care o bem este probabil un indicator al sănătății noastre cardio.„Indiferent dacă bem o cantitate mai mare de cafea, puțin sau evităm cu totul cofeina, acest studiu arată că genetica ne ghidează deciziile pentru a ne proteja sănătatea cardio”, spune prof. Hyppönen.
Indiferent care ar fi motivul tău: rutina, gustul plăcut, bucuria revederii cu o persoană dragă sau necesarul extra de energie, înainte de a consuma o cafea extra, ascultă-ţi corpul cu atenţie!
Învaţă să trăieşti în armonie cu corpul tău şi acesta te va salva de la multe neplăceri!
Singura aplicaţie românească, recomandată de cardiologi, Dahna, este aliatul tău zilnic în această călătorie, unde ţelul este de a dezvolta obiceiuri sănătoase şi a preveni posibile riscuri ale sănătăţii tale cardiace!
Descarcă aplicaţia şi descoperă universul Dahna!
Sursa aici.