Terapia cu lumină poate proteja inima

Oamenii de știință au descoperit că blocarea unei gene specifice ar putea ajuta sănătatea cardiacă, dar poate fi și fatală. Noile cercetări arată acum că lumina intensă poate fi o cale de a înlătura acest risc.

Gena, ANGPTL4, este esențială pentru reglarea lipidelor plasmatice și, prin urmare, este o țintă terapeutică atractivă pentru bolile cardiovasculare. Oamenii de știință au descoperit că persoanele cu niveluri mai scăzute ale acestora au și trigliceride și lipide reduse, ceea ce înseamnă un risc mai mic de boli cardiovasculare. Gena poate acționa, de asemenea, pentru reducerea riscului de ischemie miocardică și pentru a ajuta la repararea unei inimi deteriorate.

Din păcate, blocarea ANGPTL4 are ca rezultat un fenotip proinflamator și letal la animale. Descoperirea a ANGPTL4 cardiacă ca proteină circadiană dezvăluie o nouă perspectivă mecanicistă și o soluție pentru această dilemă terapeutică.

Căutând să blocheze în siguranță aceasta genă, oamenii de știință de la Universitatea din Colorado Anschutz Medical Campus se pare că au găsit  un nou instrument util – lumina.

Studiul, publicat recent în revista Trends in Molecular Medicine, ar putea rezolva o dilemă medicală care a nedumerit oamenii de știință de ani de zile.

„Comunitatea științifică încearcă încă să găsească o modalitate de a o inhiba în siguranță”, a declarat autorul principal al studiului, Tobias Eckle, MD, dr. Profesor de anestezie la Universitatea din Colorado Școala de Medicină. Acum am descoperit că ANGPTL4 este o genă cu un model circadian. Poate fi influențată de lumină.

Eckle a descoperit anterior că terapia cu lumină poate proteja inima și că gena ANGPTL4 a fost dependentă de lumină. Se crede că gena ar putea fi manipulată de lumină fără a risca efectele letale ale blocării ei în întregime. Gena poate fi activată prin terapia cu lumină, un flavonoid cunoscut sub numele de nobiletin sau prin formulări medicamentoase.

De fapt, amplificarea circadiană a amplitudinii ANGPTL4 ar fi destul de distinctă de dezactivarea sau chiar supraexprimarea acestuia, a spus Eckle. „În anumite momente ale zilei, răspunsul ANGPTL4 ar fi îmbunătățit și 12 ore mai târziu, răspunsul ar fi și mai puternic suprimat.”Descoperirea, a spus Eckle, întărește importanța fiziologică a ritmurilor circadiene, precum și a fasciculelor de lumină și oxigen care trec prin corpul uman.

Lumina soarelui și oxigenul sunt lucrurile care susțin viața pe această planetă”, a spus Eckle. El a mai spus că cronoterapia, administrarea de medicamente în diferite momente ale zilei, pentru a maximiza beneficiile și a minimiza efectele secundare, este o nouă frontieră în medicină.

„Administrarea oricărui medicament ar trebui să fie legată de un anumit moment al zilei”, a spus el. „Cred că cronoterapia este viitorul medicinei”.

Şi dacă tot e sezonul ideal pentru plimbări şi ieşiri în natură, o plimbare de minim 30 minute zilnic, în lumina soarelui îţi poate proteja sănătatea inimii. Optează pentru un stil de viaţă sănătos, o dietă echilibrată şi mişcare în aer liber, iar organismul tău îţi va fi recunoscător!

Şi pe lângă această reţetă clasică, pentru o inimă sănătoasă, poţi opta pentru variantele de cronoterapie accesibile acum.

Dahna este aplicaţia românească de nutriţie, creată de nutriţionisti şi cardiologi, care vine în ajutorul tău cu sfaturi, reţete recomandate planului tău metabolic.

Dahna îţi aduce cele mai noi informaţii în materie de sănătatea inimii şi nutriţie. Descarcă din magazin play, aplicaţia Dahna şi spune Da, sănătăţii tale! Astfel, vei fi informat corect şi vei avea instrumentele necesare pentru un stil de viaţă sănătos!

Sursa aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Te invităm cu bucurie să te alături comunității noastre și să participi la sondajul nostru. Pentru a avea acces la conținutul special, te rugăm să te AUTENTIFICI MAI JOS, folosind adresa ta de email și parola.

Dacă nu ești înregistrat, nu-ți fă griji! Procesul de validare este simplu și rapid, necesitând doar o adresă de email și o parolă. Te invităm să-l completezi AICI.

Așteptăm cu nerăbdare să faci parte din experiența noastră!