Supa – O scurtă istorie a celui mai vechi fel de mâncare

Supa, acest fel de mâncare simplu, dar incredibil de popular, are o istorie lungă și fascinantă. Deoarece puțini dintre noi știm de unde a provenit supa sau de ce este o mâncare de bază pentru toată lumea, ne-am gândit să oferim o scurtă trecere în revistă a originii acesteia. Istoria îndelungată a supei a avut un impact major asupra umanității și este și motivul pentru care avem atât de multe rețete care pot fi savurate astăzi. Supa a fost un aliment de bază pentru bogați și săraci și a stat la baza creării restaurantelor moderne de care ne bucurăm astăzi.

Arheologii cred că oamenii au început să prepare supă acum aproximativ 20.000 de ani, odată cu apariția vaselor de lut. Strămoșii noștri ar fi folosit aceste vase de lut pentru a fierbe în apă, pe rocile fierbinți, carne, legume, nuci, semințe și ierburi. Se pare că primele supe au fost de fapt un amestec de boabe fierte (similare cu fulgii de ovăz) în apă cu usturoi. Supele au ajutat la extinderea dietei strămoșilor noștri și le-au permis să mănânce o varietate mai largă de mâncăruri.

Dacă este să ne întrebăm de unde provine numele de supă, există câteva teorii. Prima afirmă că supa provine din Roma Antică, unde cuvântul „suppa” înseamnă pâine în bulion. Cealaltă teorie susține că provine de la cuvântul germanic „sop”, care se referă la pâinea folosită pentru a înmuia în tocană. Cu toate acestea, majoritatea istoricilor cred că denumirea modernă provine de la cuvântul francez „soupe”, care înseamnă ciorbă sau bulion.

La originea lor, restaurantele moderne au început cu locații în care serveau supă. În Parisul secolului al XVI-lea, restaurantele publice au început să apară și să servească diferite tipuri de ciorbă, inclusiv bulionuri și tocane cu bouillon.

În secolul al XVIII-lea, ciorba trece într-o altă etapă, odată cu inventarea așa-zisei „supe de buzunar”. Era perfectă pentru persoanele care călătoreau mult, de la exploratori și până la soldați militari și conținea mici pachete portabile de ingrediente uscate, care puteau fi preparate cu ușurință din mers, oferind astfel toți nutrienții necesari, fără prea multă bătaie de cap. Au urmat apoi amestecurile de ciorbe dezhidratate și ciorbele la conservă.

În orice sezon, fie el rece sau cald, supa este o parte importantă a unei diete echilibrate, pentru că pe lângă hidratare, vine la pachet cu multe calități nutritive. Și ce să mai spunem despre faptul că supa consumată cu moderație ne ajută să pierdem în greutate?

Așadar, supa ne ține de foame și ne împiedică să mâncăm prea mult din celelate feluri de mâncare, reușind astfel să ne menținem un nivel optim al greutății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Te invităm cu bucurie să te alături comunității noastre și să participi la sondajul nostru. Pentru a avea acces la conținutul special, te rugăm să te AUTENTIFICI MAI JOS, folosind adresa ta de email și parola.

Dacă nu ești înregistrat, nu-ți fă griji! Procesul de validare este simplu și rapid, necesitând doar o adresă de email și o parolă. Te invităm să-l completezi AICI.

Așteptăm cu nerăbdare să faci parte din experiența noastră!