Părul tău știe ce mănânci și cât costă tunsoarea

Milimetru cu milimetru, părul tău stochează informații ale dietei tale. Deoarece firele de păr sunt construite din aminoacizi care provin din alimentele proprii, acestea păstrează urmele chimice ale proteinei din acel aliment. Este o înregistrare a informațiilor suficient de puternică pentru a arăta dacă preferați burgerii cu legume sau hamburger dublu cu bacon.

„Aceste informații pot fi folosite pentru a cuantifica tendințele dietetice în moduri în care sondajele nu le pot capta”, spune distinsul profesor Jim Ehleringer, de la Școala de Științe Biologice din Utah. Studiul este publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.3

Surse alimentare diferite au raporturi diferite de izotopi stabili sau atomi de același element cu greutăți ușor diferite. Pe măsură ce alimentele se descompun în aminoacizi, izotopii prezenți în alimentele noastre, inclusiv cei din carbon și azot, își găsesc calea în toate zonele corpului nostru – inclusiv părul nostru.

Apa, care variază în raporturile de oxigen și izotopi în funcție de geografie, funcționează la fel. Așadar, în anul 2008, Ehleringer, Cerling și colegii săi au publicat rezultate care arată că, compoziția izotopică a părului ar putea urmări arăta traseul/călătoriile unei persoane, în virtutea izotopilor din apa pe care o bea. „Am început apoi să analizăm ce am putea învăța din izotopii de carbon și azot din păr”, spune Ehleringer.

 

 

Așadar, dacă mănânci proteine ​​prin astfel de analize se poate afla dacă proteina ingerată provine mai mult din surse vegetale sau animale prin amprenta izotopică caracteristică.

Pentru a colecta probe, cercetătorii au mers – unde altundeva? – la saloane de coafură din 65 de orașe din Statele Unite. De asemenea, au colectat probe de la 29 de locuințe din Salt Lake Valey pentru a studia intens o singură zonă urbană.

Rezultatele au arătat variații ale raporturilor de izotopi ale părului, atât la nivel local cât și național, dar într-un interval relativ restrâns. În cadrul acestei variații, cercetătorii au descoperit că valorile izotopului de carbon sunt corelate cu costul vieții în zona locuințelor de unde au fost colectate eșantioanele.

Probele colectate de pe Valea Salt Lake au oferit oportunitatea de a examina mai detaliat factorii din spatele variației izotopilor. În mod surprinzător, izotopii de carbon din păr sunt corelați cu prețul tunsorii din locul de colectare. „Nu ne-am imaginat că ar putea fi posibilă estimarea costului mediu pe care un individ l-a plătit pentru tunsul său, cunoscând valorile [izotopului de carbon]”, au scris autorii.

Analiza izotopilor din păr, spune Ehleringer, poate fi un instrument pentru evaluarea riscurilor pentru sănătate ale unei comunități.

Ca o măsură integrată, pe termen lung a dietei unei persoane individuale, măsurarea poate fi utilizată pentru a înțelege alegerile dietetice dintre diferite grupe de vârstă și diferite grupuri socioeconomic.

Sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Te invităm cu bucurie să te alături comunității noastre și să participi la sondajul nostru. Pentru a avea acces la conținutul special, te rugăm să te AUTENTIFICI MAI JOS, folosind adresa ta de email și parola.

Dacă nu ești înregistrat, nu-ți fă griji! Procesul de validare este simplu și rapid, necesitând doar o adresă de email și o parolă. Te invităm să-l completezi AICI.

Așteptăm cu nerăbdare să faci parte din experiența noastră!