Obezitatea și efectele sale asupra ficatului și inimii

Pe lângă multe alte efecte negative (printre care și accelerarea aterosclerozei), este important să știm și faptul că obezitatea conduce la încărcarea grasă a ficatului. Evidențierea la vârsta mijlocie (43-45 ani) a încărcării grase a ficatului este un semn care indică faptul că peste câțiva ani, pacientul va avea modificări structurale ale inimii: hipertrofie, modificarea geometriei inimii, reducerea funcției de relaxare a inimii și reducerea forței de contracție. Toate acestea vor duce inevitabil la apariția insuficienței cardiace.

Insuficiența cardiacă și boala hepatică grasă non-alcoolică sunt condiții care apar în strânsă legătură cu obezitatea, cu morbiditatea și mortalitatea ridicată a bolilor cardiovasculare, boli care au atins proporții epidemice în ultimii ani. Încărcarea grasă a ficatului este un factor de risc independent pentru bolile cardiovasculare. De fapt, pacienții cu ficatul gras sunt mai susceptibili să moară din cauza complicațiilor bolilor cardiovasculare decât din cauza bolilor hepatice.

Concluzii

  1. Faceți tot posibilul ca să vă mențineti greutatea ideală printr-o dieta sănătoasă (sfatul nostru este să încercați dieta mediteraneeană) și practicarea în mod regulat a activităților fizice.
    Dr. cardiolog Gabriel Tatu Chițoiu: Aplicația Dahna, pe care o puteți descărca în orice moment pe telefoanele dumneavoastră din Magazin Play sau App Store, este cea mai rapidă soluție care vă poate ajuta în abordarea dietei mediteraneene.
  2. Diagnosticul de ficat gras, înregistrat în cadrul unei ecografii abdominale, este un semnal de alarmă care ar trebui să vă determine să fiți mult mai atenți la dieta voastră și la gradul de efort fizic pe care îl practicați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Te invităm cu bucurie să te alături comunității noastre și să participi la sondajul nostru. Pentru a avea acces la conținutul special, te rugăm să te AUTENTIFICI MAI JOS, folosind adresa ta de email și parola.

Dacă nu ești înregistrat, nu-ți fă griji! Procesul de validare este simplu și rapid, necesitând doar o adresă de email și o parolă. Te invităm să-l completezi AICI.

Așteptăm cu nerăbdare să faci parte din experiența noastră!