Dacă vrem să slăbim sau să ne menținem greutatea, este foarte important ca, pe lângă ce mâncăm, să avem grijă și cât mâncăm. Este foarte ușor să punem prea multă mâncare în farfurie și, în plus, mass-media și publicitatea promovează constant ideea de masă îmbelșugată și farfurii umplute până la refuz ca fiind ceva normal. De aceea, din păcate, majoritatea oamenilor nu știu cum arată o porție normală de mâncare.
Așadar, cât ar trebui să mâncăm la o masă? Ca sfat general, o porție de fructe sau legume ar trebui să aibă în jur de 80 grame. Experții în nutriție recomandă să consumăm în jur de 5 astfel de porții pe zi, dintr-o gamă cât mai largă de legume și fructe. Dar cum rămâne cu mărimea porțiilor din celelalte alimente?
Dacă nu ai un cântar de bucătărie sau nu ai timp întotdeauna să-ți cântărești porțiile, te poți folosi de propria ta mână pentru a aproxima cât mai corect cantitatea de alimente pe care ar trebui să o consumi la o masă. Bineînțeles, persoanele care au corpul mai voluminos vor avea porții mai mari, iar în cazul copiilor, porțiile vor fi pe măsura mânuței lor.
Ca să te ajutăm, îți prezentăm mai jos o listă cu mărimea porțiilor pentru diferite alimente:
- Pește alb: toată palma, inclusiv degetele
- Spanac crud: două palme
- Fructe de pădure: două palme în formă de cupă
- Legume: mărimea unui pumn strâns
- Paste crude: mărimea unui pumn strâns
- Nuci: un pumn în formă de cupă
- Carne: mărimea palmei în afara degetelor
- Cartofi: un pumn strâns
- Pește roșu: mărimea unei palme
- Unt: vârful unui deget
- Ciocolată: mărimea degetului arătător
- Cașcaval: cât două degete mari în lungime și lățime
- Tort sau prăjituri: două degete