De ce mierea de albine nu expiră niciodată?

Pe lângă faptul că este de-a dreptul delicioasă, mierea de albine este și singurul aliment care nu se strică niciodată. Impresionant, nu?

Nu multă lume știe faptul că mierea de albine are de fapt o mulțime de proprietăți care mai de care mai impresionante. A fost folosită în scopuri medicinale încă din cele mai vechi timpuri, în special pentru tratarea plăgilor deschise. Herodot scria că babilonienii antici își înmormântau persoanele decedate în miere, iar Alexandru cel Mare pare că a fost îmbălsămat și așezat într-un sicriu plin cu miere. Mai mult decât atât, cea mai veche miere a fost găsită în Georgia. Deși are peste 5000 de ani, mierea respectivă ar trebui să fie, teoretic, comestibilă. Cum?

În esență, mierea de albine este un zahăr. Și ca orice zahăr, are proprietăți higroscopice, adică nu conține apă în stare naturală. Prin urmare, foarte puține bacterii și microorganisme ajung să trăiască în astfel de medii cu umiditate foarte scăzută. În plus, este și foarte acidă, cu un pH-ul între 3 și 4.5.

Albinele contribuie și ele la conținutul scăzut de umezeală prin bătaia aripilor, pentru a usca nectarul. Înainte de asta însă, albinele aduc nectarul in stupi prin regurgitare. Stomacul acestora conține o enzimă numită glucozoxidază, care se adaugă în compoziția mierii în momentul regurgitării. Astfel, enzima se amestecă cu nectarul și îl descompune în două elemente: acid gluconic și peroxid de hidrogen, un element ostil pentru orice organism care caută să se dezvolte în miere.

Până și modul în care păstrăm mierea contribuie enorm la calitatea acesteia. Deși este higroscopică, dacă este expusă la umezeală va începe să rețină foarte multă apă, care îi va reduce drastic termenul de valabilitate. Așa că dacă vreți să păstrați un borcan de miere de albine cât mai mult, asigurați-vă că îl închideți bine și că îl depozitați într-un loc uscat.

În concluzie: da, mierea nu se strică. Însă trebuie să mai rețineți un lucru: mierea poate conține spori din bacteria Clostridium Botulinum. Aceasta nu este dăunătoare pentru adulți și copiii cu vârste peste un an, ale căror sisteme digestive sunt îndeajuns de dezvoltate pentru a lupta împotriva acestor spori. Dar copiii sub un an riscă să dezvolte botulism, așa că nu vă hrăniți nou-născutul cu miere de albine. În rest, până și acea miere veche de 5000 de ani poate fi consumată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Te invităm cu bucurie să te alături comunității noastre și să participi la sondajul nostru. Pentru a avea acces la conținutul special, te rugăm să te AUTENTIFICI MAI JOS, folosind adresa ta de email și parola.

Dacă nu ești înregistrat, nu-ți fă griji! Procesul de validare este simplu și rapid, necesitând doar o adresă de email și o parolă. Te invităm să-l completezi AICI.

Așteptăm cu nerăbdare să faci parte din experiența noastră!