Impactul schimbării stilului de viață în adolescență

Obezitatea crește riscul apariției unor boli precum diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare aterosclerotice, hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral, artrita degenerativă, apneea obstructivă în somn, bolile hepatice, infertilitatea și diferite tipuri de cancer (de exemplu, de sân și intestin). Mai mult, obezitatea la femeile aflate la vârsta fertilă, înainte și în timpul sarcinii, induce urmașilor un risc crescut pentru boala cardiometabolică.

Din păcate, majoritatea copiilor cu obezitate vor deveni adulți obezi. Modificarea dietei și creșterea gradului de activitate fizică sunt esențiale pentru aceștia, iar mai multe studii au demonstrat succesul pe termen scurt după astfel de intervenții. Mai exact, o reducere minimă de 0,25 a indicelui de masă corporală (IMC) reduce adipozitatea și întărește sănătatea metabolică la copii. Pentru că până recent nu existau informații în legătură cu un efect pe termen lung al reducerii IMC la copiii obezi, a fost realizat un studiu care a investigat rezultatele metabolice la tinerii obezi în adolescență, dar care și-au modificat stilul de viață.

Studiul a sugerat că cel puțin unul din patru adolescenți obezi poate beneficia pe termen mai lung de pe urma intervențiilor de modificare a stilului de viață. Deși IMC-urile tuturor subiecților din acest studiu au rămas în intervalul de obezitate la reevaluare, cei care au obținut și au menținut pierderea în greutate după intervenție au beneficiat de rezultatele metabolice îmbunătățite încă trei, până la patru ani. Acesta poate fi un factor motivațional pentru acele persoane care suferă de obezitate și care nu vor ajunge în mod realist niciodată la un IMC ideal.

În concluzie, o intervenție simplă în stilul de viață, printr-o ușoară reducere a IMC-ului, îmbunătățește sănătatea metabolică pe termen lung la cel puțin 25% dintre adolescenții obezi.

Surse: aici si aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Te invităm cu bucurie să te alături comunității noastre și să participi la sondajul nostru. Pentru a avea acces la conținutul special, te rugăm să te AUTENTIFICI MAI JOS, folosind adresa ta de email și parola.

Dacă nu ești înregistrat, nu-ți fă griji! Procesul de validare este simplu și rapid, necesitând doar o adresă de email și o parolă. Te invităm să-l completezi AICI.

Așteptăm cu nerăbdare să faci parte din experiența noastră!