Cele 7 forme ale infecției cu COVID-19

Un studiu recent publicat în jurnalul „Allergy” a descoperit faptul că există șapte „forme de boală” în COVID-19 cu evoluție ușoară și că această boală lasă în urmă modificări semnificative ale sistemului imunitar, chiar și după 10 săptămâni. Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători din MedUni Viena, condusă de imunologul Winfried F. Pickl și alergologul Rudolf Valenta (ambii de la Centrul de Fiziopatologie, Infecțiologie și Imunologie).

Cercetarea a implicat 109 convalescenți și 98 de persoane sănătoase din grupul de control, cu ajutorul cărora cercetătorii au putut arăta că diferite simptome legate de COVID-19 apar în grupurile de simptome. Astfel, aceștia au identificat șapte grupuri de simptome:

  1. Simptome asemănătoare gripei (cu febră, frisoane, oboseală și tuse).
  2. Simptome comune asemănătoare răcelii (cu rinită, strănut, gât uscat și congestie nazală).
  3. Dureri articulare și musculare.
  4. Inflamații oculare și mucoase.
  5. Probleme pulmonare (cu pneumonie și dificultăți de respirație).
  6. Probleme gastrointestinale (inclusiv diaree, greață și cefalee).
  7. Pierderea simțului mirosului și gustului și alte simptome.

„În ultimul grup am constatat că pierderea mirosului și a gustului afectează în principal persoanele cu un ‘sistem imunitar tânăr’, măsurat prin numărul de celule imune (limfocite T) care au emigrat recent din glanda timusului. Acest lucru înseamnă că am fost capabili să distingem în mod clar formele sistemice (de exemplu, grupurile 1 și 3) de formele care afectează organe specifice (de exemplu, grupurile 6 și 7) ale bolii COVID-19 primare”, spune Pickl.

 

 

Amprenta digitală COVID-19 în sânge

În același timp, oamenii de știință au stabilit că virusul COVID-19 lasă în urmă modificări detectabile pe termen lung în sângele convalescenților, foarte asemănătoare cu o amprentă digitală. De exemplu, numărul de granulocite, care sunt altfel responsabile în sistemul imunitar pentru combaterea agenților patogeni bacterieni, este semnificativ mai mic decât în mod normal în grupul COVID-19. Pickl explică: „Cu toate acestea, atât compartimentul cu celule T CD4, cât și CD8 au dezvoltat celule de memorie, iar celulele T CD8 au rămas puternic activate. Acest lucru indică faptul că sistemul imunitar este încă angajat intens cu boala la câteva săptămâni după infecția inițială. În același timp, celulele de reglementare sunt mult diminuate și este probabil un amestec periculos, care ar putea duce la autoimunitate.” Mai mult, niveluri crescute de celule imune producătoare de anticorpi au fost detectate în sângele convalescenților – cu cât febra pacientului afectat este mai mare în cursul evoluției ușoare a bolii, cu atât au fost mai mari nivelurile de anticorpi împotriva virusului.

„Descoperirile noastre contribuie la o mai bună înțelegere a bolii și ne ajută la dezvoltarea potențialelor vaccinuri, întrucât acum avem acces la biomarkeri promițători și putem efectua o monitorizare chiar mai bună”, subliniază oamenii de știință. „Mai presus de toate, studiul arată că sistemul imunitar uman ‘se dublează’ atunci când se apără împotriva COVID-19 cu acțiunea combinată a celulelor imune și a anticorpilor și că celulele sunt, de asemenea, capabile să memoreze anumite ‘mișcări’ din partea virusului și să răspundă la acestea. Acum este vorba de implementarea acestor constatări și de utilizarea lor pentru dezvoltarea de vaccinuri COVID-19 extrem de eficiente.”

Un organism cu o imunitate puternică aderă întotdeauna la o dietă echilibrată. Aplicația Dahna îți oferă meniuri complete și diverse, inspirate din dieta mediteraneană, care este considerată a fi cea mai sănătoasă dietă din lume, conform numeroaselor studii de-a lungul anilor.

Descarcă acum aplicația Dahna pentru iOS sau Android și începe un nou stil de viață, mai sănătos și mai echilibrat!

Sursa: aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Te invităm cu bucurie să te alături comunității noastre și să participi la sondajul nostru. Pentru a avea acces la conținutul special, te rugăm să te AUTENTIFICI MAI JOS, folosind adresa ta de email și parola.

Dacă nu ești înregistrat, nu-ți fă griji! Procesul de validare este simplu și rapid, necesitând doar o adresă de email și o parolă. Te invităm să-l completezi AICI.

Așteptăm cu nerăbdare să faci parte din experiența noastră!