Ai tensiunea arterială mai crescută iarna? Mai scazută vara? Iată de ce

Tensiunea arterială (TA) în mod normal crește și scade pe parcursul zilei. Apoi dacă avem în vedere factorul temperatură știm din numeroase studii clinice și că tensiunea arterială sistolică și diastolică în timpul iernii comparativ cu cea din timpul verii crește semnificativ. Ca urmare a temperaturii mai scăzute, arteriolele din piele și mușchi se contractă (arteriolo constricție) pentru a împiedica pierderea de caldură a corpului astfel încât temperatura organelor interne să fie menținută la 37 de grade. Prin arterioloconstricție tensiunea arterială crește, drept urmare și rezistența vaselor în fața inimii crește. În plus, volumul de lichide din circulație crește prin faptul că pielea nu mai pierde apa prin transpirație, astfel creșterea forței de contracție a inimii si creșterea volumului de lichide din circulație crește TA sistolică. În timpul verii fenomenele sunt inverse, pentru a-și menține corpul temperatura la 37 grade Celsius, deci sunt mecanisme de autoreglare a temperaturii corpului pentru ca aceasta să rămână constantă.

Dacă tensiunea arterială rămâne crescută pentru o perioadă lungă de timp, poate genera boli ale inimii, risc crescut de accident vascular cerebral și alte probleme de sănătate.

Aplicația de telefon Dahna este aliatul vostru pentru abordarea unui stil de viață sănătos! O puteti descărca gratuit din AppStore sau Google Play.

Un studiu din 2018 în Nature a constatat că riscul de hipertensiune arterială și alte evenimente cardiovasculare este mai mare iarna. Cercetătorii au afirmat că, la nivel individual de pacient, valorile scăzute măsurate vara nu indică un risc scăzut iarna. În schimb, valorile scăzute în timpul iernii ar trebui considerate o adevărată măsură a riscului cardiovascular scăzut.

Există mai multe motive posibile ale sezonalității hipertensiunii: temperatura externă, activitatea fizică, variația sezonieră a noradrenalinei, catecolaminei și vasopresinei, vitamina D și colesterolul seric sunt factori importanți care pot juca un rol în variabilitatea tensiunii arteriale. In aceste conditii dovezile studiilor clinice ne sugereaza și o serie de măsuri simple de precauție pentru a reduce riscul de hipertensiune în timpul iernii. Acestea includ încălzirea interioară adecvată, purtarea de îmbrăcăminte de protecție, în special pentru pacienții vârstnici. De asemenea, ar trebui să ne asigurăm că stilurile noastre de viață, în legătură cu alimentația, exercițiile fizice regulate, sunt cel puțin la fel de sănătoase atât iarna cât și vara. 

Aplicația de telefon Dahna este antrenorul tău pentru alimentația unei inimi sănătoase. Descarcă Dahna și ține-ți sub control sănătatea inimii! O puteti descărca gratuit din AppStore sau Google Play.

Sursa AICI:  Modesti PA, Rapi S, Rogolino A, Tosi B, Galanti G. Seasonal blood pressure variation: implications for cardiovascular risk stratification.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Te invităm cu bucurie să te alături comunității noastre și să participi la sondajul nostru. Pentru a avea acces la conținutul special, te rugăm să te AUTENTIFICI MAI JOS, folosind adresa ta de email și parola.

Dacă nu ești înregistrat, nu-ți fă griji! Procesul de validare este simplu și rapid, necesitând doar o adresă de email și o parolă. Te invităm să-l completezi AICI.

Așteptăm cu nerăbdare să faci parte din experiența noastră!