Cel mai frecvent si cel mai prevenibil factor de risc pentru inima, masurat pentru prima data la …un cal

Hipertensiunea arterială este unul dintre cei mai vechi factori de risc cunoscuți pentru bolile cardiovasculare. Simptomele sale au fost pentru prima dată legate de „pulsul tare” în medicina antică Ayurvedică chineză și indiană. Johannes Müller  afirma că Descoperirea tensiunii arteriale a fost mai importantă decât descoperirea sângelui.

În lucrarea sa fundamentală Exercitatio Anatomica de Motu Cordis et Sanguinis in Animalibus, publicată în 1628, William Harvey (1578–1657) a descris o forță motrice pentru circulație, însă a durat mai mult de 100 de ani până când tensiunea arterială a fost măsurată cu adevărat. În 1733, Steven Hales (1677–1761) ajutat de asistentului său, printr-o canulă de sticlă introdusa în artera carotidă a unui cal (treaz) a determinat pentru prima dată nivelul tensiunii arteriale într-un organism viu și a demonstrat modificările acesteia în timpul ciclului cardiac.

Aplicația de telefon Dahna* este aliatul vostru pentru abordarea unui stil de viață sănătos! O puteti descărca gratuit din App Store** sau Google Play***.

Din păcate, experimentul său fundamental a avut o influență foarte mică asupra practicii medicale a medicilor din vremea lui, deoarece abordarea sa a fost dificil, dacă nu imposibil, de utilizat la oameni. În plus, lipsea orice înțelegere a importanței hipertensiunii arteriale pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Acest lucru s-a schimbat în 1896, când un medic inovator italian, Scipione Riva-Rocci (1863–1937), a dezvoltat un aparat care, cu unele modificări, este încă în uz astăzi, și anume tensiometrul. La început, Riva-Rocci putea doar să evalueze tensiunea arterială sistolica. cu degetul pe pulsul radial; cu toate acestea, la scurt timp după aceea, un medic militar rus, Nikolai Sergejewitsch Korotkow (1874–1920) a descris bătăile vasculare care au fost numite după descoperitorul lor. Astfel, tensiunea arterială a intrat încet în practica clinică la începutul secolului trecut. A fost o perioadă în prima jumatate a secolului al XX-lea în care hipertensiunea arterială nu era considerată în esență o boală.

Acum hipertensiunea arterială este cel mai frecvent dar și cel mai prevenibil factor de risc pentru bolile cardiovasculare (BCV), reprezentând 20% din decesele la nivel mondial. Cu toate acestea, 2/3 dintre persoanele cu hipertensiune arterială sunt nediagnosticate, netratate sau insuficient tratate.

Este necesară o abordare pe mai multe direcții pentru a îmbunătăți gestionarea hipertensiunii arteriale. Tensiunea arterială crescută (TA) în copilărie este un predictor al hipertensiunii arteriale și BCV la vârsta adultă; prin urmare, programele de screening și educație ar trebui să înceapă devreme și să continue pe toată durata vieții. Monitorizarea TA la domiciliu poate fi folosită pentru a implica pacienții și pentru a îmbunătăți ratele de control al TA.

Tu stii care este nivelul tensiunii tale? Descarca Dahna si tine-ti sub control valoarea tensiunii!

Îți dorești un stil de viață mai sănătos? Instalează-ți gratuit aplicația de telefon Dahna* din App Store** sau Google Play***.

* Dahna and the Dahna logo are trademarks of Cardioscience SRL.

** App Store and App Store logo are trademarks of Apple Inc.

*** Google Play and the Google Play logo are trademarks of Google LLC.

Sursa bibliografica https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehy330

,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Te invităm cu bucurie să te alături comunității noastre și să participi la sondajul nostru. Pentru a avea acces la conținutul special, te rugăm să te AUTENTIFICI MAI JOS, folosind adresa ta de email și parola.

Dacă nu ești înregistrat, nu-ți fă griji! Procesul de validare este simplu și rapid, necesitând doar o adresă de email și o parolă. Te invităm să-l completezi AICI.

Așteptăm cu nerăbdare să faci parte din experiența noastră!