Adoptarea Dietei Mediteraneene reduce Hipertensiunea Arterială

Adoptarea dietei mediteraneene reduce hipertensiunea arterială la toate persoanele dar are un efect mai pronunțat la obezi potrivit Studiului Național Elenic privind Nutriția și Sănătatea (HNNHS).

Hipertensiunea este un factor de risc principal pentru bolile cardiovasculare (BCV) și cronice ale rinichilor (BCR) , rămânând frecvent asimptomatice. Datele recente au indicat tendințe pentru scăderea tensiunii arteriale sistolice (SBP)  și diastolice (DBP)la nivel global, mai ales în țările cu venituri medii și mari. Cu toate acestea, aceste tendințe par să varieze semnificativ între regiuni și țări, în funcție de predispoziția genetică și epigenetică, de statutul socio-economic, de accesul la serviciile de sănătate și de multipli factori antropometrici și de stil de viață foarte modificabili (de exemplu, greutatea corporală, fumatul, tiparele dietetice și nivelul de activitate fizică). Ca atare, este acum bine acceptat faptul că acești factori trebuie evaluați și în anchetele de sănătate care evaluează starea hipertensiunii în funcție de regiune / țară.

Tensiunea arterială crescută (TA) a fost estimată la 9,4 milioane de decese la nivel global în 2010, acest impact negativ crescând cu 2,1 milioane față de 1990 . De remarcat, peste 40% din decesele cauzate de boli cronice majore netransmisibile la nivel mondial au fost atribuite tensiunii arteriale ridicate, peste 63% dintre acestea datorită efectului combinat al tensiunii arteriale ridicate, indicelui de masă corporală crescut (IMC) și nivelului crescut de glucoză și colesterol plasmatic. Studiul Global Burden of Disease a estimat că 22,4% și, respectiv, 20,7% din totalul deceselor la bărbați și femei, au fost atribuite unor obiceiuri alimentare slabe. În plus, un amplu studiu de intervenție care a folosit două modele dietetice mediteraneene, completate fie cu uleiuri de măsline extra virgine, fie cu nuci, un model care caracterizează obiceiurile alimentare ale grecilor din trecut, a constatat că aceste diete scad SBP.

În Grecia, în ultimii 20 de ani, studiile au raportat rate de prevalență a hipertensiunii arteriale cuprinse între 13% și 27%.Rezultatele studiilor observaționale au arătat că TA crește progresiv odată cu înaintarea în vârstă, adăugându-se la povara populației pe termen lung a hipertensiunii  și care stă la baza nevoii de detectare a hipertensiunii arteriale la începutul vieții. Este bine documentat faptul că greutatea excesivă este asociată cu hipertensiunea arterială, rezultatele HNNHS arătând că probabilitatea hipertensiunii arteriale este de aproape două ori mai mare la supraponderali și de patru ori mai mare la persoanele obeze, indiferent de sex. Acest lucru este, de asemenea, evidențiat de o meta-analiză recentă care raportează că o reducere a greutății de 5 kg a fost asociată cu o scădere de 4,4 și 3,6 mmHg a SBP și respectiv, a DBP. Respectarea dietei mediteraneene a scăzut probabilitatea de hipertensiune în conformitate cu alte descoperiri ale cercetărilor  și sa constatat că modifică asocierea dintre obezitate și hipertensiune. Participanții obezi care au raportat o aderență mai mare la dieta mediteraneană, deși încă prezintă un risc mai mare, au avut o probabilitate de două ori mai mică de a fi hipertensivi în comparație cu participanții obezi cu aderență foarte scăzută. S-a demonstrat că dieta mediteraneană reduce evenimentele de BCV și îmbunătățește surogatele de BCV, cum ar fi markerii inflamatori, care pot explica parțial efectul de moderare prezentat în acest studiu. Mai mult, un rezumat recent al unui studiu prospectiv de cohortă care s-a axat în mod specific pe dieta mediteraneană și bolile cronice a raportat că respectarea dietei mediteraneene a atenuat efectele dăunătoare ale supraponderalității și obezității asupra riscului de BCV. De asemenea, s-a demonstrat printr-un studiu controlat randomizat că participanții supraponderali sau obezi cu hipertensiune netratată care au fost înrolați într-un grup de intervenție pentru dieta mediteraneană au avut o reducere semnificativă a modificării medii față de valoarea inițială în SBP și DBP, comparativ cu controalele la 4 luni. Aceste descoperiri ajută la explicarea efectului moderator al respectării dietei mediteraneene asupra stării de greutate prezentate în acest studiu și subliniază necesitatea de a evalua factorii de risc ai stilului de viață și de a stabili terapii nutriționale medicale mai personalizate.

 

Alți factori de risc bine acceptați, inclusiv fumatul, aportul de sodiu și activitatea fizică nu au fost asociați în mod semnificativ cu hipertensiunea arterială în populația din prezentul studiu.Datorită celei mai recente metode Automass Multipass utilizate pentru rechemările de 24 de ore, s-a calculat sodiul din toate alimentele (inclusiv băuturile) consumate și s-a stabilit o limită de 1500 mg / zi pentru o analiză suplimentară a probabilității de hipertensiune. Acest lucru a fost efectuat, deoarece dieta mediteraneană este în mod natural săracă în sodiu datorită gradului său scăzut de procesare, spre deosebire de alimentele procesate (un termen care acoperă toate alimentele care au fost supuse metodelor de fabricație, inclusiv alimentele convenabile și produsele precum pâinea, brânza și produsele din carne). În general, numai 10-12% din sodiu apare în mod natural în alimente și 75-80% din sare în SUA și în multe țări europene (precum Marea Britanie și Finlanda) provine din alimente procesate , nu din sare adăugată în timpul preparării sau înainte de consum (sare de masă) și având în vedere că aportul mediu actual de sare din dietă este estimat între 9 și 12 g pe zi în țările occidentale și 7 până la 13 g pe zi în rândul adulților din majoritatea țărilor europene, 1500 mg limita reprezintă 75% din obiectivul zilnic de sodiu al OMS de 2000 mg sau 65% din obiectivul ESC de 2300 mg (procentaje din gama de ghiduri nutriționale având în vedere rapoartele anterioare). În plus față de necesitatea evaluării sodiului în alimente, un studiu recent realizat de Hasenegger și colaboratorii, a sugerat că reducerea sării poate fi realizată numai în cooperare cu producătorii de alimente prin reducerea sării din alimentele procesate, deoarece principalii alți factori care contribuie la consumul de sare erau alimente consumate zilnic: în principal cereale și produse din cereale, carne și produse din carne și produse lactate.

Cu aplicaţia mobilă Dahna ai un real ajutor în lupta cu obezitatea şi hipertensiunea. Creată de cardiologi români, folosind planul tău metabolic, aplicaţia devine asistentul tău zilnic, tu alegi meniul preferat din dieta mediteraneană şi ai instant lista de cumpărături.

Reînveţi să mănânci, reduci riscul obezităţii, hipertensiunea arterială şi te bucuri de un stil de viaţă sănătos!

 

Sursa aici.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Te invităm cu bucurie să te alături comunității noastre și să participi la sondajul nostru. Pentru a avea acces la conținutul special, te rugăm să te AUTENTIFICI MAI JOS, folosind adresa ta de email și parola.

Dacă nu ești înregistrat, nu-ți fă griji! Procesul de validare este simplu și rapid, necesitând doar o adresă de email și o parolă. Te invităm să-l completezi AICI.

Așteptăm cu nerăbdare să faci parte din experiența noastră!