Obezitatea este o provocare globală pentru sănătate, cu puține opțiuni farmacologice. Pentru prima dată, pe 18 martie, în cadrul ENDO 2018, la întâlnirea anuală a Societăţii de Endocrinologie din Chicago, a fost prezentat un studiu care a demonstrat faptul că un compus care mimează un hormon care apare pe cale naturală în organism şi regularizează apetitul (GLP-1), ar putea fi de un real ajutor pentru persoanele care suferă de obezitate, dar nu şi de diabet neapărat.
Compusul la care facem referire se numeşte semaglutidă şi are o structură similară cu cea a unui hormon care regularizează secreţia de insulină din organism, dar si apetitul, numit GLP-1.
La sfârșitul anului 2017, Administraţia Alimentaţiei şi a Medicamentelor din SUA (US Food and Drug Administration) a aprobat injecţia care conţine semaglutidă şi poartă denumirea de Ozempic, pentru a fi folosită pe post de adjuvant o dată pe săptămână alături de dietă şi exerciţiile fizice pentru optimizarea controlului glicemiei la adulţii care suferă de diabet de tip 2.
Obezitatea este o boală cronică și o provocare globală pentru sănătatea publică și poate duce la rezistență la insulină, la hipertensiune și dislipidemie, este asociată cu complicații precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și bolile hepatice grase nealcoolice și reduce speranța de viață. Mai recent, în contextul actual COVID-19, obezitatea a fost legată de un număr crescut de spitalizări, necesitatea ventilației mecanice și decesul la persoanele cu coronavirus.
Deși intervenția în stilul de viață (dietă și exerciții fizice) reprezintă piatra de temelie a gestionării greutății, susținerea pierderii în greutate pe termen lung este o provocare. Vorbim despre obezitate atunci când indicele de masă corporală (IMC) – adică numărul de kilograme împărțit la pătratul înălțimii în metri – are o valoare de 30 sau mai mare sau 27. Utilizarea medicamentelor disponibile pentru tratarea obezității rămâne limitată și cu eficacitate modestă.
Așa cum aminteam mai sus, semaglutida este un analog al peptidei 1 (GLP-1), asemănătoare glucagonului, care este aprobat la doze de până la 1 mg, administrate subcutanat o dată pe săptămână pentru tratamentul diabetului de tip 2 la adulți și pentru reducerea riscului de evenimente cardiovasculare la persoanele cu diabet de tip 2 și boli cardiovasculare. Într-un studiu de fază 2, semaglutida a indus scăderea în greutate la persoanele cu diabet de tip 2 și la adulții cu obezitate care au participat la studiu, constatări care au atras atenția și au susținut investigații suplimentare. Programul global de fază 3, numit „Efectul tratamentului cu semaglutide la persoanele cu obezitate” își propune să evalueze eficacitatea și siguranța semaglutidei administrată subcutanat la o doză de 2,4 mg o dată pe săptămână la persoanele cu supraponderalitate sau obezitate, cu sau fără complicații legate de greutate.
Acest studiu de 68 de săptămâni a evaluat eficacitatea și siguranța semaglutidei în comparație cu placebo, ca adjuvant la intervenția stilului de viață pentru reducerea greutății corporale și pentru a îndeplini alte puncte finale conexe la adulții cu supraponderalitate sau obezitate și fără diabet.
Au fost înrolați în studiu 1961 adulți cu un indice de masă corporală de 30 sau mai mare (≥27 la persoanele cu ≥1 condiție coexistentă legată de greutate), care nu au avut diabet și le-au atribuit aleatoriu, într-un raport de 2:1, la 68 de săptămâni de tratament cu semaglutidă subcutanată o dată pe săptămână (la o doză de 2,4 mg) sau placebo, plus intervenție în stilul de viață. Punctele finale coprimare au fost modificarea procentuală a greutății corporale și reducerea greutății de cel puțin 5%. Estimarea primară (o descriere precisă a efectului tratamentului care reflectă obiectivul studiului clinic) a evaluat efectele, indiferent de întreruperea tratamentului sau intervențiile de salvare.
Modificarea medie a greutății corporale de la momentul inițial până la săptămâna 68 a fost de -14,9% în grupul cu semaglutide, comparativ cu -2,4% la placebo, pentru o diferență estimată de tratament de -12,4%. Participanții care au primit semaglutida au avut o îmbunătățire în ceea ce privește factorii de risc cardiometabolici și o creștere a funcționării fizice raportate de participanți de la momentul inițial, decât cei care au primit placebo.
CONCLUZIILE acestui studiu au fost: la participanții cu supraponderalitate sau obezitate, 2,4 mg de semaglutidă o dată pe săptămână, plus intervenția în stilul de viață, a fost asociată cu o reducere susținută, relevantă clinic a greutății corporale. Subliniem extrem de mult intervenția asupra stilului de viață, aici incluzând și activitatea fizică. Aplicația Dahna pote fi un aliat pentru cei care vor să facă schimbări asupra stilului de viață. Vă invităm să o descărcați gratuit din AppStore sau Google Play!
Sursa: aici.