Prediabetul poate fi legat de o sănătate cerebrală precară

Persoanele cu prediabet, ale căror niveluri de zahăr din sânge sunt mai mari decât în ​​mod normal, pot prezenta un risc crescut de declin cognitiv și demență vasculară, potrivit unui nou studiu condus de cercetătorii UCL.

Pentru acest studiu, publicat în revista Diabetes, Obesity and Metabolism, cercetătorii au analizat datele de la Biobank din Marea Britanie cu privire la 500.000 de persoane cu vârsta de 58 de ani în medie și au constatat că persoanele cu niveluri mai ridicate decât cele normale de zahăr din sânge au fost cu 42% mai predispuse să experimenteze un declin cognitiv și au fost cu 54% mai predispuse să dezvolte demență vasculară pe o medie de opt ani (deși ratele absolute, atât de declin cognitiv, cât și de demență, au fost scăzute).

Asocierile au rămas adevărate după ce au fost luați în considerare alți factori – inclusiv vârsta, fumatul, IMC și dacă participanții au avut sau nu boli cardiovasculare.

Persoanele cu prediabet au niveluri de zahăr din sânge mai mari decât de obicei, dar nu suficient de mari pentru a fi diagnosticate cu diabet de tip 2. Înseamnă că sunt mai expuși riscului de a dezvolta diabet. Există aproximativ cinci, până la șapte milioane de persoane cu prediabet doar în Marea Britanie.

Autorul principal al cercetării, dr. Victoria Garfield (UCL Institute of Cardiovascular Science și UCL MRC Unit for Lifelong Health & Aging), a declarat: „Cercetările noastre arată o posibilă legătură între nivelurile mai ridicate de zahăr din sânge – o stare adesea descrisă drept „prediabet ”- și un risc mai accentuat de declin cognitiv și demență vasculară. Ca studiu observațional, nu se poate dovedi că nivelurile mai ridicate de zahăr din sânge cauzează agravarea sănătății creierului. Cu toate acestea, credem că există o conexiune potențială care trebuie investigată în continuare.”

Cercetările anterioare au descoperit o legătură între rezultatele cognitive mai slabe și diabetul, dar studiul nostru este primul care a investigat modul în care nivelurile de zahăr din sânge, care sunt relativ ridicate, dar care nu constituie încă diabet zaharat, pot afecta sănătatea creierului nostru.

În cadrul studiului, cercetătorii au investigat modul în care diferite niveluri de zahăr din sânge sau stări glicemice au fost asociate cu performanța testelor cognitive de-a lungul timpului, a diagnosticelor de demență și a structurii creierului măsurate prin scanări RMN ale creierului. Fiecare dintre aceste măsuri a fost limitată la subseturi mai mici ale eșantionului Biobank (de exemplu, doar 18.809 de participanți au avut teste cognitive de urmărire).

La recrutare, toți participanții Biobank din Marea Britanie au fost supuși unui test HbA1c hemoglobină glicizilată, care au avut niveluri medii de zahăr în sânge în ultimele două-trei luni. Participanții au fost împărțiți în cinci grupuri pe baza rezultatelor – nivel „scăzut-normal” de zahăr din sânge, normoglicemie (având o concentrație normală de zahăr în sânge), prediabet, diabet nediagnosticat și diabet.

Cercetătorii au folosit date din evaluări repetate ale memoriei vizuale pentru a determina dacă participanții au avut sau nu declin cognitiv. Deși ratele absolute de declin cognitiv au fost scăzute, persoanele cu prediabet și diabet au avut o probabilitate similară mai mare de declin cognitiv – 42% și, respectiv, 39%.

Privind diagnosticul de demență, cercetătorii au descoperit că prediabetul a fost asociat cu o probabilitate mai mare de demență vasculară, o formă comună de demență cauzată de fluxul sanguin redus către creier, dar nu de boala Alzheimer. Între timp, persoanele cu diabet au avut de trei ori mai multe șanse de a dezvolta demență vasculară, decât persoanele ale căror niveluri de zahăr din sânge au fost clasificate ca fiind normale și mai susceptibile de a dezvolta boala Alzheimer.

Printre 35.418 de participanți la studiul Biobank din Marea Britanie care au fost supuși scanărilor RMN cerebrale, cercetătorii au descoperit că prediabetul a fost asociat oarecum cu un hipocampus mai mic și mai puternic asociat cu leziuni ale creierului.

Persoanele cu prediabet își pot reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2, consumând o dietă sănătoasă și echilibrată, fiind mai activi și rămânând la o greutate sănătoasă. Cea mai bună modalitate de a începe un stil de viață sănătos este cu ajutorul aplicației Dahna, care vă oferă atât meniuri zilnice inspirate din dieta mediteraneană, cât și antrenamente fizice video cu antrenoarea Diana Stejereanu și pe care o puteți descărca gratuit din AppStore sau Google Play!

Sursa: aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Te invităm cu bucurie să te alături comunității noastre și să participi la sondajul nostru. Pentru a avea acces la conținutul special, te rugăm să te AUTENTIFICI MAI JOS, folosind adresa ta de email și parola.

Dacă nu ești înregistrat, nu-ți fă griji! Procesul de validare este simplu și rapid, necesitând doar o adresă de email și o parolă. Te invităm să-l completezi AICI.

Așteptăm cu nerăbdare să faci parte din experiența noastră!