Prăjitura Julfa

Este și prăjitura copilăriei tale?

Din tradițiile românești din postul Crăciunului, julfa, asa cum se numește în nordul Moldovei, vine ca un deliciu ceresc. Dacă facem o analiză din punct de vedere nutrițional, rețeta așa cum o recomandă Dahna este unul dintre cele mai sănătoase deserturi din tradiția noastră. Aflați în noul articol rețeta rapidă și delicioasă a variantei unice de Julfă din nordul Moldovei. O găsești și în aplicația Dahna, pe care o poți descărca gratuit pe telefon.

Ingrediente

500 g făină, 1 praf de sare, 130-150 ml lapte vegetal sau apă.

Pentru sirop:

600 ml lapte vegetal sau apă, miere – după gust

esență de vanilie, esență de rom

coaja rasă de la 1 lămâie

Pentru umplere:

500 g sămânță de cânepă măcinată (se poate amesteca cu semințe de dovleac măcinate)

Dahna vă recomandă pentru îndulcire stevia 1+1/2 linguri reprezentând echivalentul a 5-7 linguri de zahăr – o lingură de îndulcitor de stevie este echivalentul a 5 linguri de zahăr.

Mod de preparare

Crema de julfă: Sămânța de cânepă pisată sau râșnită se pune într-un vas și se toarnă apa caldă (nu fierbinte). Se spală în mai multe ape, până ce zeama nu mai iese albă. Procedeul acesta se repetă de câteva ori, până când se observă că în pulbere nu mai sunt punctulețe albe, adică nu mai rămâne miez. Zeama de la spălătură se pune într-o sită deasă ca să nu se piardă sămânța prin ea. Zeama rezultată în urma scurgerii prin sită se pune într-un vas cu gura largă, care se așază pe aragaz la foc mic. Cu paleta se adună spuma de deasupra, numită “jintiță” și se pune în alt vas, unde se adaugă mirodenii precum: stevia, vanilie, rom, coajă de lămâie (nu de portocală). Se bate jintița cu un tel și astfel rezultă crema de julfă.

Turtele: se fac simplu, doar din făină cu laptele vegetal și puțină sare. Se întind turte subțiri în forma dorită, dreptunghiulară sau rotundă, care se coc într-o tavă de teflon sau într-un grill pe ambele părți. Simplu fără ulei. După coacere se mai lasă la uscat minim 24 de ore.

Apoi se așază într-o formă de blat de tort și fiecare turtă se unge cu crema de julfă. Se repetă operațiunea cu toate foile de turtă, până se termină crema. Se lasă 24-48 ore, pentru a pătrunde bine zeama julfei și aromele în turte. Nu este necesar să se însiropeze foile. Înainte de servire se taie felii ca un tort.

Poftă bună! Este un desert delicios și extrem de sănătos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Te invităm cu bucurie să te alături comunității noastre și să participi la sondajul nostru. Pentru a avea acces la conținutul special, te rugăm să te AUTENTIFICI MAI JOS, folosind adresa ta de email și parola.

Dacă nu ești înregistrat, nu-ți fă griji! Procesul de validare este simplu și rapid, necesitând doar o adresă de email și o parolă. Te invităm să-l completezi AICI.

Așteptăm cu nerăbdare să faci parte din experiența noastră!