Mancatul emotional este asociat cu risc crescut pentru probleme cardiovasculare la adulti!

 

Un recent studiu publicat in European Journal of Preventive Cardiology arata ca mancatul emotional, care se refera la mancatul ca raspuns la stres, este asociat cu risc crescut pentru probleme cardiovasculare la adulti. Au fost analizate datele a 1109 persoane si s-a descoperit ca mancatul emotional este asociat cu un risc crescut de 38% pentru disfunctia diastolica si cu o crestere a rigiditatii arteriale. Acum sa intelegem  mai bine ce este mâncatul emotional: este o formă de comportament alimentar care implică mâncatul ca răspuns la sentimente sau stări emoționale, cum ar fi stresul, anxietatea, depresia, singurătatea, furia sau plictiseala, în loc de a mânca din cauza foamei fiziologice. Cauzele mâncatului emoțional pot fi multiple, printre cele mai frecvente am putea aminti:

  • stresul si anxietatea: persoanele care au un nivel ridicat de stres si anxietate au tendinta de a manca in exces, deoarece mancarea poate oferi o senzatie temporara de confort si relaxare.
  • trauma emotionala sau experiente negative din copilarie: cei care au crescut intr-un mediu neprietenos sau au suferit traume emoționale pot avea tendința de a folosi mâncarea ca un mecanism de coping pentru a face față sentimentelor negative,
  • alimentatia nesanatoasa: dieta dezechilibrata sau obiceiurilr alimentare nesanatoase pot dezvolta dependenta de anumite alimente și pot mânca din cauza nevoii de a se simți bine.

Acum revenind la studiul nostru acesta sugereaza ca pacientii cu comportament de mancat emotional ar putea beneficia de terapii pentru reglarea emotiilor si tratamente farmacologice. Analiza ofera o perspectiva unica si importanta asupra relatiei intre dieta si bolile cardiovasculare. Sigur este nevoie de mai multe cercetari in alte contexte si grupuri mai mari pentru a confirma aceste rezultate.

Este la fel de important sa intelegem ce este disfunctia diastolica: este o tulburare  caracterizata prin alterarea capacitatii de relaxare a inimii. Prin alterarea relaxarii, inima nu poate sa se umple complet cu sange pe care sa il impinga in circulatie. Altfel spus debitul cardiac va scadea si apare asa numita insuficienta cardiaca diastolica.

Disfunctia diastolica poate fi cauzata de hipertensiune arteriala (HTA), boala cardiaca ischemica sau alte afectiuni cardiace. In toate aceste boli cardiace stilul de viata nesanatos joaca un rol major, el determinand spre exemplu apartitia HTA, a diabetului, obezitatii si aterosclerozei. Simptomele disfunctiei diastoloce sunt cele ale unei insuficiente cardiace: dispnee (respiratie dificila la efort si sau repaos) oboseala,  mergand pana la aparitia edemelor (picioare umflate). Initial inima reuseste sa compenseze aceasta disfunctie printr-un efort suplimentar pe care insa nu poate sa-l sustina la nesfarsit. In acest mod o insuficienta cardiaca initial mascata devine manifesta.

Tratamentul poate include schimbari in stilul de viata, medicamente pentru a controla hipertensiunea arteriala si, in unele cazuri, interventii chirurgicale. Este important sa se monitorizeze si sa se trateze disfunctia diastolica pentru a preveni complicatii grave cum ar fi insuficienta cardiaca sau accidentul vascular cerebral.

 

Dar cel mai simplu este sa previi toate aceste probleme, iar aplicatia Dahna este aliatul tau Nr. 1. Descarca pe telefon aplicatia, descopera toate beneficiile ei si ai grija de sanatatea inimii tale.

Sursa AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Te invităm cu bucurie să te alături comunității noastre și să participi la sondajul nostru. Pentru a avea acces la conținutul special, te rugăm să te AUTENTIFICI MAI JOS, folosind adresa ta de email și parola.

Dacă nu ești înregistrat, nu-ți fă griji! Procesul de validare este simplu și rapid, necesitând doar o adresă de email și o parolă. Te invităm să-l completezi AICI.

Așteptăm cu nerăbdare să faci parte din experiența noastră!