Îmbrăcămintea care oferă informații utile pentru markeri de sănătate

Inginerii de la Universitatea Tufts au creat un plasture electronic flexibil care poate fi cusut în îmbrăcăminte pentru a analiza transpirația și pentru a obține informații utile pentru mai mulți markeri. Patch-ul poate fi folosit pentru a diagnostica și monitoriza afecțiunile acute și cronice de sănătate sau pentru a monitoriza starea de sănătate în timpul performanței sportive sau la locul de muncă. Dispozitivul, descris săptămâna trecută în jurnalul NPJ Flexible Electronics, este compus din fire speciale de detecție, componente electronice flexibile și conectivitate wireless pentru achiziția, stocarea și procesarea datelor în timp real.

Monitoarele de sănătate tipice pot urmări frecvența cardiacă, temperatura, glucoza, distanța de mers și alte măsurători brute. Dar o înțelegere mai detaliată a stării de sănătate, a stresului și a performanței unei persoane este necesară pentru colectarea de date medicale sau aplicații atletice sau militare de înaltă performanță. În special, markerii metabolici precum electroliții și alte molecule biologice oferă un indicator mai direct al sănătății umane pentru evaluarea exactă a performanței atletice, siguranța la locul de muncă, diagnosticul clinic și gestionarea condițiilor cronice de sănătate.

Plasturele creat de inginerii Tufts efectuează măsurători în timp real ale biomarkerilor importanți prezenți în transpirație, inclusiv ioni de sodiu și amoniu (electroliți), lactat (un metabolit) și aciditate (pH). Platforma dispozitivului este suficient de versatilă pentru a încorpora o gamă largă de senzori capabili să urmărească aproape fiecare marker prezent în transpirație. Măsurătorile luate pot avea aplicații de diagnostic utile. De exemplu, sodiul din transpirație poate indica starea de hidratare și dezechilibrul electrolitic; concentrația de lactat poate fi un indicator al oboselii musculare; nivelul de ioni de clor poate fi utilizat pentru diagnosticarea și monitorizarea fibrozei chistice; cortizolul, un hormon al stresului, poate fi utilizat pentru a evalua stresul emoțional, precum și funcțiile metabolice și imune.

 

 

Sportivii ar putea monitoriza o gamă largă de markeri în timpul efortului fizic, pentru a ajuta la anticiparea variației performanței în timpul competițiilor. Gama de senzori de fir este integrată în îmbrăcăminte sau un plasture și este conectată la un modul de circuit în miniatură și microprocesor, cu capacitatea wireless de a comunica cu un smartphone.

„Transpirația este un fluid util pentru monitorizarea căldurii, deoarece este ușor accesibilă și poate fi colectată non-invaziv”, a spus Trupti Terse-Thakoor, un savant al Școlii de Inginerie a Universității Tufts și primul autor al studiului. Markerii existenți în transpirație se corelează bine și cu nivelurile plasmatice din sânge, ceea ce îl face un excelent fluid de diagnosticare.

Cercetătorii au testat dispozitivul pe subiecți umani, monitorizând răspunsul electrolitului și al metaboliților în timpul unui exercițiu de efort maxim pe biciclete staționare.

”Patch-ul de senzori dezvoltat face parte dintr-o strategie mai mare de a crea dispozitive electronice complet flexibile bazate pe fire”, a spus Sameer Sonkusale, profesor de inginerie electrică și informatică la Școala de Inginerie Tufts și autorul studiului.  Cu acest tip de dispozitive flexibile din țesătură și care acționează direct pe piele se poate urmări sănătatea și performanța nu numai non-invaziv, ci complet discret – purtătorul este posibil să nu-l simtă sau să îl observe.

Bineînțeles, aceste dispozitive doar măsoară starea de sănătatea, nu o îmbunătățesc. La acest capitol, aplicația Dahna este asistentul de care ai nevoie pentru a mânca mai sănătos. Mai mult decât atât, Dahna te ajută să câștigi timp la cumpărături și la prepararea mâncării și să nu mai arunci mâncare sau ingrediente. Descarc-o acum și descoperă o mulțime de alte beneficii!

Sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Te invităm cu bucurie să te alături comunității noastre și să participi la sondajul nostru. Pentru a avea acces la conținutul special, te rugăm să te AUTENTIFICI MAI JOS, folosind adresa ta de email și parola.

Dacă nu ești înregistrat, nu-ți fă griji! Procesul de validare este simplu și rapid, necesitând doar o adresă de email și o parolă. Te invităm să-l completezi AICI.

Așteptăm cu nerăbdare să faci parte din experiența noastră!