Dieta mediteraneană reduce cu 33% riscul de depresie

Depresia este una dintre cele mai frecvente tulburări de sănătate mintală și o cauză principală a dizabilității la nivel mondial. A fost asociată cu o calitate slabă a vieții, declinul fizic, risc mai mare de moarte prematură și o povară economică mare. În acest context, depresia este o problemă majoră de sănătate publică globală și reducerea prevalenței acesteia prin modificarea factorilor de viață, inclusiv dieta, este de o importanță deosebită.

Relația dintre calitatea generală a dietei și depresie a fost analizată în mai multe studii, conducând la ideea principală că, în general, dietele mai sănătoase (caracterizate printr-un consum crescut de alimente vegetale, cereale integrale, uleiul de măsline și pește) sunt asociate cu o scădere a riscului de depresie. Obiceiurile alimentare nesănătoase occidentale (caracterizate printr-un consum crescut de produse dulci și grase, carne procesată și cereale rafinate) au fost asociate cu o creștere a riscului de depresie.

Pentru a preveni bolile cronice și pentru a promova un stil de viață sănătos, autoritățile de sănătate au emis recomandări nutriționale cu abordări dietetice în diverse arii de acțiune, cum ar fi reducerea bolilor cardiovasculare prin adoptarea dietei mediteraneene sau reducerea incidenței hipertensiunii arteriale și crearea unor diverse scoruri care măsoară aderența la aceste schimbări dietetice.

În general, studiile au arătat că persoanele care urmează o dietă mediteraneană au un risc cu 33% mai mic de a fi diagnosticate cu depresie. În urma revizuirii sistematice a 41 de articole știinţifice privind dieta și depresia (inclusiv 20 de studii longitudinale și 21 de studii transversale), oamenii de știință au ajuns la concluzia că dieta mediteraneană este cea mai bună alegere pentru a avea o sănătate mintală bună.

Deoarece recomandările nutriționale nu au fost emise în primul rând pentru a preveni depresia, sunt necesare cât mai multe studii care utilizează diferite scoruri nutritive, analizând și alte diete, pentru a afla dacă anumite scoruri pot performa mai bine decât altele. O alimentație mediteraneană poate duce la o mai bună sănătate mintală, dar în același timp, depresia ar putea afecta capacitatea unei persoane de a urma o dietă nutritivă și de a duce o viață sănătoasă.

O alimentație bogată în alimente inflamatorii, precum grăsimile trans, alcoolul și carnea procesată crește riscul de a avea episoade depresive. O dietă pro-inflamatorie poate induce inflamaţia sistemică, iar acest lucru poate crește direct riscul de depresie.

Îți dorești un stil de viață mai sănătos? Instalează-ți gratuit aplicația de telefon Dahna din AppStore sau Google Play!

Sursa aici și aici 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Te invităm cu bucurie să te alături comunității noastre și să participi la sondajul nostru. Pentru a avea acces la conținutul special, te rugăm să te AUTENTIFICI MAI JOS, folosind adresa ta de email și parola.

Dacă nu ești înregistrat, nu-ți fă griji! Procesul de validare este simplu și rapid, necesitând doar o adresă de email și o parolă. Te invităm să-l completezi AICI.

Așteptăm cu nerăbdare să faci parte din experiența noastră!