Utilizând instrumente de datare moleculară și simulări epidemiologice, cercetătorii de la Facultatea de Medicină din San Diego, Universitatea din California, împreună cu colegii de la Universitatea din Arizona și Illumina, Inc., estimează că virusul SARS-CoV-2 a circulat probabil nedetectat timp de cel mult două luni înainte ca primele cazuri umane de COVID-19 să fie semnalate în Wuhan, China la sfârșitul lunii decembrie 2019.
„Studiul nostru a fost conceput pentru a răspunde la întrebarea cât timp ar fi putut circula SARS-CoV-2 în China înainte de a fi descoperit”, a declarat autorul senior Joel O. Wertheim, dr., Profesor asociat în Divizia de Boli Infecțioase și Sănătate Publică Globală, la Facultatea de Medicină UC San Diego.
„Pentru a face acest lucru, am combinat trei informații importante: o înțelegere detaliată a modului în care SARS-CoV-2 s-a răspândit în Wuhan, diversitatea genetică a virusului în China și diverse rapoarte despre primele cazuri de COVID-19 în China. Prin combinarea acestor probe disparate, am reușit să punem o limită superioară la mijlocul lunii octombrie 2019 pentru momentul în care SARS-CoV-2 a început să circule în provincia Hubei”.
Cazurile de COVID-19 au fost raportate pentru prima dată la sfârșitul lunii decembrie 2019 în Wuhan, situată în provincia Hubei din centrul Chinei. Virusul s-a răspândit rapid dincolo de Hubei. Autoritățile chineze au înconjurat regiunea și au implementat măsuri de atenuare la nivel național. Până în aprilie 2020, transmiterea locală a virusului era sub control, dar în acel punct deja COVID-19 se transformase într-o adevărată pandemie, peste 100 de țări raportând numeroase cazuri.
SARS-CoV-2 este un coronavirus zoonotic, despre care se crede că a ajuns de la o gazdă necunoscută la oameni. S-au făcut numeroase eforturi pentru a identifica când a început să se răspândească virusul printre oameni, pe baza investigării cazurilor de COVID-19 diagnosticate timpuriu. Primul grup de cazuri – și cele mai vechi genomuri SARS-CoV-2 secvențiate – au fost asociate cu zona pieței fructelor de mare Huanan, dar autorii studiului spun că este puțin probabil ca acesta să fie începutul pandemiei, deoarece cele mai vechi cazuri documentate nu au avut nicio legătură cu piața.
Pe baza acestei lucrări, cercetătorii estimează că până la 4 noiembrie 2019 ar fi existat doar o persoană infectată cu SARS-CoV-2 în China. Treisprezece zile mai târziu, erau patru persoane și doar nouă pe 1 decembrie 2019. Primele internări în Wuhan cu o afecțiune identificată ulterior drept COVID-19 au avut loc la mijlocul lunii decembrie.
Acest studiu a simulat cât timp ar fi putut circula virusul înainte de a da naștere pandemiei și a oferit niște rezultate surprinzătoare. S-a observat că peste două treimi din epidemiile simulate în studiu s-au stins. Asta înseamnă că, dacă am putea să ne întoarcem în timp și să repetăm 2019 de o sută de ori, de 70 de ori virusul SARS-CoV-2 s-ar fi stins de la sine, fără să pornească o pandemie.
După cum bine știm deja, persoanele infectate cu COVID-19 care suferă deja de obezitate sau boli conexe au un risc mai mare de deces decât cele fără astfel de afecțiuni. De aceea, este esențial să nu uităm că un stil de viață sănătos și sustenabil poate face de multe ori diferența dintre viață și moarte. Pentru a face tranziția către o alimentație echilibrată, vă recomandăm aplicația Dahna, pe care o puteți descărca gratuit din Google Play sau AppStore.
Sursa: aici.