Consumul de alimente prăjite intens conduce la pretensiune și hipertensiune arterială

Hipertensiunea arterială este o mare provocare pentru sănătatea publică la nivel mondial, afectând aproximativ un miliard de persoane. La nivel global, numărul celor cu hipertensiune arterială este în creștere, la fel și numărul persoanelor tinere care suferă de această afecțiune. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a raportat 1.13 miliarde de adulți peste 18 ani cu tensiunea arterială crescută și au preconizat că prevalența hipertensiunii la persoanele mai mari de 20 de ani va crește cu aproximativ 60%, ajungând la 1,56 miliarde în 2025.

Asociația Americană a Inimii (AHA) a identificat factorii de risc pentru hipertensiune ca fiind nemodificabili (vârsta, sexul, istoricul familial și stofa genetică) și modificabili (masa corporală mare, sedentarism, venit redus, fumatul și consumul excesiv de alcool). O dietă bogată în sodiu, acizi grași saturați și trans-grași și zahăr adăugat a fost asociată cu o creștere a tensiunii arteriale.

Studiile americane despre imigranți au arătat faptul că filipinezii aveau cea mai mare prevalență de hipertensiune arterială și cea mai mare rată de mortalitate din cauza hipertensiunii, în rândul imigranților asiatici. Un studiu realizat cu ajutorul imigranților de sex feminin, căsătorite cu bărbați din Coreea, a raportat un număr net semnificativ crescut de femei filipineze cu hipertensiune arterială, în comparație cu cercetările japonezilor, chinezilor, vietnamezilor și cambodgienilor.

Prepararea alimentelor prin prăjire este una dintre cele mai comune și preferate metode de gătit din Filipine, probabil pentru că este convenabilă, iar mâncarea prăjită are un gust mai plăcut. În timpul procesului de prăjire, cantitatea de ulei absorbită în alimente poate ajunge până la 40% din greutatea totală a produsului alimentar. Mai mult, în timpul prăjirii, uleiul încălzit suferă o deteriorare din cauza diverselor reacții chimice, precum oxidarea termică, și influențează semnificativ mecanismele biologice responsabile de dezvoltarea hipertensiunii arteriale.

Un studiu din Spania a scos la iveală faptul că aportul frecvent de alimente prăjite este asociat cu un risc mai mare de hipertensiune, adipozitate centrală și hipertensiune arterială. De asemenea, un alt studiu spaniol a descoperit că aportul de alimente prăjite este asociat cu o prevalență ridicată a hipertensiunii arteriale atunci când aceste alimente au fost prăjite cu uleiuri reutilizate.

În concluzie, sunt multe dovezi susținute de studii care au arătat că un aport mare de alimente prăjite, în special mâncare prăjită intens dar și moderat, a fost asociat semnificativ cu creșterea prehipertensiunii și hipertensiunii arteriale.

Sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este restricționat, vă rugăm să vă autentificați aici.

Dacă nu sunteți încă înregistrat ca specialist, vă invităm să completați procesul de validare.