Bolile de inimă sunt în ochiul privitorului

Cercetătorii au identificat un potențial nou marker care indică prezența bolile cardiovasculare, utilizând o tomografie de coerență optică (OCT) – un instrument de diagnostic neinvaziv, utilizat în mod obișnuit în clinicile de oftalmologie și optometrie pentru a crea imagini ale retinei. Constatarea sugerează că ar putea fi posibilă detectarea bolilor de inimă în timpul unei examinări oculare.

În lucrarea publicată pe 2 martie 2021 în EClinical Medicine de către Lancet, echipa de cercetare a examinat leziunile retinei, adică stratul cel mai sensibil la lumină al ochiului, pentru a determina dacă poate fi prezentă o tulburare cardiovasculară.

„Ochii sunt o fereastră către sănătatea noastră și multe boli se pot manifesta la nivelul ochilor; bolile cardiovasculare nu fac excepție”, a declarat autorul principal Mathieu Bakhoum, medic chirurg și  cercetător la UC San Diego Health. „Ischemia, care este scăderea fluxului sanguin cauzat de bolile de inimă, poate duce la un flux sanguin inadecvat către ochi și poate provoca moartea celulelor din retină, lăsând în urmă un semn permanent. Am denumit acest semn leziune perivasculară ischemică retiniană sau RIPL și s-a pus problema dacă  acest semn ar putea servi drept biomarker pentru bolile cardiovasculare.”

În studiu au fost incluse două grupuri: unul format din 84 de persoane cu boli de inimă și celălalt format din 76 de persoane sănătoase, ca grup de control al studiului. Un număr crescut de RIPL a fost observat în ochii persoanelor cu boli de inimă. Potrivit cercetătorilor, numărul mai mare de RIPL în ochi indică un risc mai mare de boli cardiovasculare. „Singura modalitate prin care putem vizualiza cele mai mici vase de sânge din corp este în ochi. Retina oferă în special dovezi importante ale efectelor adverse ale problemelor cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială”, a declarat Anthony DeMaria, de la UC San Diego Health. „Sper că prezența RIPL în ochi va servi ca un marker pentru bolile cardiovasculare atunci când pacienții sunt supuși evaluării factorilor de risc pentru bolile de inimă sau când pacienții sunt supuși unei evaluări pentru prezența suspectată a bolilor de inimă.”

DeMaria a spus că detectarea RIPL-urilor ar putea duce la identificarea bolilor cardiovasculare care ar permite terapia timpurie și măsuri preventive și ar putea reduce numărul de atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale.

Riscul de boli cardiovasculare al unei persoane este determinat de calcularea scorului de risc al bolii aterosclerotice cardiovasculare, conform ghidului elaborat de Colegiul American de Cardiologie. Ghidul este considerat standardul de aur pentru evaluarea riscului de 10 ani al unui pacient de a avea un eveniment cardiovascular, cum ar fi infarct sau accident vascular cerebral. În studiu, cercetătorii au descoperit o corelație între numărul de RIPL din ochiul unui pacient și scorul de risc cardiovascular.

„Persoanele cu scoruri cardiovasculare scăzute au avut un număr redus de RIPL în ochi, dar pe măsură ce riscul a crescut, la fel a crescut și numărul RIPL”, a spus Bakhoum.

Oftalmologii de la UC San Diego Health iau în considerare acum trimiterea pacienților la un cardiolog dacă RIPL sunt identificate în timpul unei scanări OCT. Echipele de cercetare speră că această lucrare și studiile viitoare vor avea ca rezultat faptul că RIPL-urile va deveni un marker oftalmologic obișnuit pentru identificarea potențialelor boli cardiovasculare și incorporate în scorul general de risc ASCVD.

„La nivel global, bolile cardiovasculare sunt prima cauză de deces și, din păcate, mulți oameni nu știu că ar putea avea probleme cardiace”, a spus Bakhoum. „Cheia aici este depistarea și tratamentul precoce. Sperăm ca prin acest nou marker să identificăm problemele cardiace înainte de apariția unui eveniment catastrofal, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.”

Pentru a evita cât mai mult dezvoltarea bolilor cardiovasculare, este recomandat să adopți un stil alimentar sănătos, cu ajutorul aplicației Dahna, care îți oferă meniuri bazate pe dieta mediteraneană. Descarc-o acum gratuit din AppStore sau Google Play.

Sursa: aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este restricționat, vă rugăm să vă autentificați aici.

Dacă nu sunteți încă înregistrat ca specialist, vă invităm să completați procesul de validare.