Suplimentele de ulei de pește NU sunt potrivite pentru oricine

Suplimentele de ulei de pește reprezintă o industrie de miliarde de dolari construită pe o bază a pretinselor, dar nedovedite, beneficii pentru sănătate. Acum, noile cercetări ale unei echipe conduse de Universitatea din Georgia indică faptul că un consum de ulei de pește oferă beneficii pentru sănătate numai dacă aveți gena potrivită.

Studiul, condus de Kaixiong Ye și publicat în PLOS Genetics, s-a axat pe uleiul de pește (și acizii grași omega-3 pe care îl conține) și efectul său asupra trigliceridelor, un tip de grăsime din sânge și un biomarker pentru bolile cardiovasculare.

„Știm de câteva decenii că un nivel mai ridicat de acizi grași omega-3 din sânge este asociat cu un risc mai mic de boli de inimă”, a spus Ye, profesor asistent de genetică la Colegiul de Arte și Științe Franklin. „Ceea ce am constatat este că suplimentarea cu ulei de pește nu este bună pentru toată lumea; depinde de genotipul dvs. Dacă aveți un fundal genetic specific, atunci suplimentarea cu ulei de pește vă va ajuta să vă micșorați trigliceridele. Dar dacă nu aveți acel genotip potrivit, luând un supliment de ulei de pește vă va crește nivelul de trigliceride.”

Echipa lui Ye a examinat patru lipide din sânge (grăsimi) – lipoproteine ​​cu densitate ridicată, lipoproteine ​​cu densitate mică, colesterol total și trigliceride – care sunt biomarkeri pentru bolile cardiovasculare. Datele pentru eșantionul lor de 70.000 de persoane au fost preluate de la UK Biobank, într-un studiu de cohortă la scară largă, care colectează informații genetice și de sănătate de la o jumătate de milion de participanți.

Echipa a împărțit eșantionul în două grupuri, cei care au luat suplimente de ulei de pește (aproximativ 11.000) și cei care nu au luat suplimente de ulei de pește. Apoi, au efectuat o scanare la nivel de genom pentru fiecare grup, testând 8 milioane de variante genetice pentru a le compara. După efectuarea a peste 64 de milioane de teste, rezultatele lor au relevat o variantă genetică semnificativă la gena GJB2. Persoanele cu genotipul AG care au luat ulei de pește și-au redus trigliceridele. Persoanele cu genotipul AA care au luat ulei de pește și-au crescut ușor trigliceridele. (Un al treilea genotip posibil, GG, nu a fost îndeajuns de evident la voluntari pentru a trage concluzii.)

Rezultatele studiului ar putea, de asemenea, să facă lumină în cazul studiilor anterioare, dintre care majoritatea au descoperit că uleiul de pește nu oferă niciun beneficiu în prevenirea bolilor cardiovasculare.

O posibilă explicație este că aceste studii clinice nu au luat în considerare genotipurile participanților, a spus Ye. „Unii participanți pot avea beneficii, iar alții nu, așa că dacă îi amestecați și faceți analiza, nu vedeți impactul”.

Acum că Ye a identificat o genă specifică ce poate modifica răspunsul unei persoane la suplimentarea cu ulei de pește, următorul său pas va fi testarea directă a efectelor uleiului de pește asupra bolilor cardiovasculare.

„Personalizarea și optimizarea recomandărilor de suplimentare cu ulei de pește bazate pe compoziția genetică unică a unei persoane ne poate îmbunătăți înțelegerea nutriției”, a spus el, „și poate duce la îmbunătățiri semnificative ale sănătății și bunăstării umane”.

Până când vom putea să facem verificări privind diverse analize genetice dar mai ales înainte de a lua decizia de a suplimenta acizii grași omega 3, vă propunem un instrument extrem de util care vă oferă toți micro și macronutrienții de care aveți nevoie pentru un stil de viață sănătos. Este vorba de aplicația Dahna, pe care o puteți descărca gratuit din AppStore sau Google Play!

Sursa: aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Ne pare rău, dar accesul la acest conținut este limitat exclusiv abonaților CardioScience cu un abonament valid.

Dacă doriți să beneficiați de acces complet, vă invităm să achiziționați un abonament făcând click aici.

Conținut restricționat

Te invităm cu bucurie să te alături comunității noastre și să participi la sondajul nostru. Pentru a avea acces la conținutul special, te rugăm să te AUTENTIFICI MAI JOS, folosind adresa ta de email și parola.

Dacă nu ești înregistrat, nu-ți fă griji! Procesul de validare este simplu și rapid, necesitând doar o adresă de email și o parolă. Te invităm să-l completezi AICI.

Așteptăm cu nerăbdare să faci parte din experiența noastră!