Un studiu recent constată că cei mai mari predictori ai capacității oamenilor de a arde grăsimile sunt sexul și nivelul de fitness.
Femeile care sunt în formă și sănătoase tind să ardă mai multă grăsime în timpul activității fizice decât bărbații, potrivit unor noi cercetări de la o echipă de nutriționiști sportivi.
Cercetarea, care cuprinde două noi studii conduse de cercetătorii de la Universitatea din Bath’s Centre for Nutrition, Exercise & Metabolism, a analizat factorii care au influențat cel mai mult capacitatea persoanelor de a arde grăsimea corporală atunci când desfășoară sporturi de anduranță.
Modul în care organismul arde grăsimea este important pentru noi toți pentru o bună sănătate metabolică, sensibilitatea la insulină și în reducerea riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip II. Iar pentru competițiile sportive de anduranță, cum ar fi alergarea sau ciclismul, modul în care corpul arde grăsimea poate face diferența între succes și eșec.
Cercetările anterioare ale aceleiași echipe au arătat cum, pentru sportivii de anduranță care concurează, depozitele de carbohidrați ale organismului se degradează rapid atunci când fac exerciții. Acest lucru înseamnă că abilitatea sportivilor de a-și folosi rezervele de grăsime pentru a-i alimenta devine esențială pentru performanța lor.
Primul studiu, publicat în International Journal of Sport Nutrition & Exercise Medicine, a implicat 73 de adulți sănătoși cu vârste cuprinse între 19 și 63 de ani (41 de bărbați; 32 de femei). A testat stilul de viață și factorii biologici pentru arderea optimă a grăsimilor, cerând participanților să participe la un test de fitness cu bicicleta și măsurând indicatorii cheie. Rezultatele au aratat faptul că femeile care erau în formă fizică mai bună, au ars grăsimile mai eficient în timpul antrenamentelor.
A doua lucrare asociată, publicată în revista Experimental Physiology, a dus această etapă mai departe pentru a explora ce factori moleculari din mușchii și țesutul adipos determină modul în care grăsimea este arsă. În acest experiment s-au prelevat biopsii de grăsime și mușchi de la participanți pentru a analiza modul în care proteinele din grăsime și țesutul muscular ar putea afecta capacitatea lor de a arde grăsimi.
S-a constatat că proteinele din mușchi care sunt implicate în descompunerea grăsimilor stocate în acizi grași mai mici și proteinele implicate în transportul acizilor grași în mitocondriile din mușchi (puterea celulelor) sunt corelate în mod constant cu o capacitate mai mare de a arde grăsimile. Factorii moleculari explorați nu au explicat de ce femeile au ars mai multe grăsimi decât bărbații.
Autorul principal al ambelor lucrări, Ollie Chrzanowski-Smith de la Departamentul pentru Sănătate de la Bath, explică: „Studiul nostru a constatat că femeile au de obicei o dependență mai mare de grăsime ca sursă de combustibil în timpul exercițiilor fizice decât bărbații. Înțelegerea mecanismelor din spatele acestor diferențe sexuale în consumul de combustibil poate ajuta la explicarea faptului că a fi femeie pare să confere un avantaj metabolic pentru sensibilitatea la insulină, un marker important al sănătății metabolice.
Sursa: aici.